La fiscal acusa Rato, Olivas i Barcoj de treure Bankia a borsa coneixent la seva inviabilitat

Coneixien els deterioraments que no es van incloure en els comptes de la integració

Per

Bolsamania | 03 set, 2019

BANKIA

17:35 26/03/21

  • 1,78
  • 2,65%0,05
  • Max: 1,80
  • Min: 1,74
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,34

La Fiscalia Anticorrupció considera acreditat que els exdirectius de Bankia Rodrigo Rato, José Luis Olivas i Ildefonso Sánchez-Barcoj, principalment, són els responsables de treure a borsa l'entitat el juliol de 2011 coneixent que el grup BFA tenia un dèficit de sanejaments. Van ser, a més, els responsables de prendre la iniciativa i totes les decisions relacionades amb l'oferta pública de subscripció (OPS) que va portar Bankia al parquet, segons la representant del ministeri fiscal, Carmen Launa.

"Queda acreditat que la iniciativa de sortir a borsa, rebutjades les altres opcions que contemplava el Reial Decret, així com altres decisions relatives al seu desenvolupament, a la informació oferta als inversors i, fonamentalment, al contingut del fullet, a la fixació del preu i a la quantia de l'oferta van ser, únicament i exclusivament, del consell d'administració de Bankia i, especialment, de Rodrigo Rato i José Luis Olivas, auxiliats de manera imprescindible per la Direcció Financera", és a dir, per Ildefons Sánchez Barcoj, que estava al volant d'aquest departament, segons ha exposat aquest dimarts la fiscal. No obstant això, Launa ha destacat també la participació de José Manuel Fernández Norniella com a coneixedor de tots els extrems del procés.

La fiscal creu que tot el consell d'administració té responsabilitat, però especialment aquests exdirectius, que coneixien concretament "que el que s'estava traient al mercat tenia deterioraments moltíssim més rellevants" i que la situació de Bankia que es va incorporar al fullet de l'operació "no es corresponia amb la realitat".

La iniciativa de sortir a borsa va ser de Rato i la resta de directius de Bankia i només quan la decisió estava presa es va consultar al Banc d'Espanya per demanar la seva autorització, segons ha assenyalat la fiscal. El supervisor va respondre afirmativament a aquesta petició, que si hagués estat rebutjada hauria desencadenat la sol·licitud d'ajudes públiques, ha recordat.

Amb l'arribada de setembre s'ha reprès el judici pel debut borsari de Bankia amb la presentació de l'informe de la Fiscalia Anticorrupció, és a dir, l'exposició de la justificació a la seva nova acusació. Launa va decidir el juliol passat estendre la seva acusació al delicte de falsedat comptable, així com ampliar el nombre d'acusats de quatre a quinze encausats.

Últimas noticias