Cepsa perd 841 milions després de l'impacte de la crisi en el preu del petroli

La caiguda del preu del petroli suposa 464 milions d'euros negatius en els seus inventaris

Per

Europa Press | 30 jul, 2020

Cepsa va registrar unes pèrdues netes de 841 milions d'euros al primer semestre de l'any, a diferència dels guanys de 273 milions d'euros al mateix període de l'exercici anterior, després d'elevar les seves provisions totals per l'impacte de la Covid-19 i dels baixos preus del petroli fins als 795 milions d'euros.

En concret, la forta disminució dels preus del petroli causada per la pandèmia ha impactat en la valoració dels inventaris de la companyia, resultant en un efecte sense impacte en caixa de 464 milions d'euros negatius. A més, el grup ha revisat les seves previsions de preus a llarg termini, la qual cosa provoca una deterioració sense impacte en caixa dels seus actius d'Exploració i Producció per valor de 331 milions d'euros.

El benefici net ajustat de la companyia, que mesura específicament l'acompliment dels negocis, a tancament de juny va registrar un saldo negatiu de vuit milions d'euros, que contrasta amb els guanys de 129 milions d'euros al primer semestre de 2019. El resultat brut d'explotació ajustat (Clean CCS Ebitda) es va situar en 633 milions d'euros al primer semestre, un 37% menys que al mateix període de l'any anterior, principalment a causa de l'impacte de la Covid-19 en els mercats i la demanda, que va afectar els negocis d'Exploració i Producció, Refinament i Màrqueting, especialment durant el segon trimestre, compensat pel sòlid comportament del negoci de Química i l'estalvi de costos.

Per part seva, el flux de caixa de l'empresa durant aquesta meitat de l'any va ser de 439 milions d'euros, un 46% menys que als primers sis mesos de 2019, amb les quatre línies de negoci generant un flux de caixa positiu durant aquest període.

REVISA A L'ALÇA LA SEVA PREVISIÓ D'ESTALVIS

Davant aquest context de baixos preus del petroli i Covid-19, la companyia va llançar un pla de contingència compost per diverses iniciatives destinades a protegir la generació de caixa, que ha incrementat en relació amb els seus objectius inicials.

Així, amb una expectativa d'estalvi inicial que ascendia a 310 milions d'euros, aquests estalvis s'han revisat a l'alça fins arribar a 500 milions d'euros, que inclouen 120 milions d'euros d'estalvi de costos i 380 milions d'euros de reducció d'inversions.

Cepsa va indicar que s'han capturat ja 275 milions d'euros en estalvis durant aquest primer semestre de l'any. A més, la companyia continuarà optimitzant el seu capital circulant.

El conseller delegat de Cepsa, Philippe Boisseau, va destacar que, tot i que els resultats del semestre han quedat afectats pel complicat escenari, el model de negoci integrat, "que ha demostrat ser altament resilient en aquestes complexes circumstàncies, ens ha proporcionat flexibilitat per implementar una sèrie de programes d'estalvi de despeses i reducció d'inversions, l'estalvi total de les quals en totes les unitats de negoci i àrees funcionals ascendirà a 500 milions d'euros i ens permetrà adaptar-nos a un panorama de mercat en constant canvi".

Així mateix, va destacar que al segon semestre de l'exercici el grup continuarà "esforçant-se al màxim per materialitzar aquests estalvis i mantenir un estricte control sobre el capital circulant de la companyia".

A més, des de l'1 de juny, l'energètica compta amb una nova organització, a la qual s'han incorporat tres nous directius, i s'ha reestructurat el comitè de direcció, la qual cosa ha preparat a la companyia "per afrontar els desafiaments de la transició energètica, impulsar el seu creixement internacional i expandir els seus negocis, així com desenvolupar altres nous", va afegir Boisseau.

FORT LIQUIDITAT

Pel que fa a la liquiditat del grup, se situa en 4.500 milions d'euros, que cobreix 4,5 anys de venciments de deute i un deute net en relació amb l'Ebitda dels últims 12 mesos de dues vegades.

Durant el primer semestre, Cepsa va estendre el venciment mitjà del seu deute accedint als mercats de deute mitjançant dues emissions de 500 milions d'euros, les quals van ser àmpliament sobre-subscrites. Addicionalment, les tres agències de ràting van confirmar les seves qualificacions de grau d'inversió per a la companyia.

PREUS DEL PETROLI I MARGES

Durant el segon trimestre, tant els preus del petroli com els marges de refinament van caure fins als seus nivells mínims de l'any, amb uns valors mitjans de 18 dòlars/barril a l'abril i 0,7 dòlars/barril al maig, respectivament.

Així mateix, la demanda de productes derivats del petroli també es va veure greument afectada per la pandèmia i les consegüents mesures de confinament aplicades a Espanya, amb una reducció mitjana interanual de la de combustibles d'automoció del 42% i del querosè d'aproximadament 92%, va indicar la companyia, que, no obstant això, va assenyalar que va poder compensar parcialment aquest impacte amb l'augment del consum intern d'aquesta matèria primera a les plantes químiques de Cepsa, on s'utilitza per a la producció de LAB, la demanda del qual s'ha vist incrementada arran de la Covid-19.

RECUPERACIÓ DE LA DEMANDA

Malgrat aquesta caiguda en la demanda, el grup va afirmar que els volums s'han anat recuperant a bon ritme conforme avançava el trimestre i les restriccions a la mobilitat anaven progressivament aixecant-se a Espanya. Així, la demanda de combustible d'automoció va passar de registrar una caiguda interanual del 61% al març, a una del 20% al juny.

Pel que fa a les refineries de la companyia, a l'abril, coincidint amb el major grau de confinament per la pandèmia, produïen a un 70% de la seva capacitat.

No obstant això, a la fi de juny aquestes ja operaven a un 82% de la seva capacitat, i s'espera que la seva taxa d'utilització augmenti fins al 85% durant el mes de juliol i que es vagi acostant progressivament a la plena utilització abans del final d'any, assumint que la tendència positiva de la demanda es mantingui.

Últimas noticias