Molta tensió i preguntes sense resposta: així veu la premsa internacional el debat

Els mitjans coincideixen que la política espanyola està més dividida que mai

Per

Bolsamania | 23 abr, 2019

El debat electoral que es va celebrar aquest dilluns a RTVE entre els candidats a la Presidència del govern Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Unides Podem) no només va despertar la curiositat entre els espanyols. La premsa internacional també va seguir en detall aquest enfrontament, que analitza en sengles articles als quals es destaca la tensió que es va viure al plató davant les acusacions creuades dels dirigents i que van quedar moltes preguntes sense resposta.

El d'aquest dilluns va ser el debat menys vist de la televisió tradicional en els últims temps en aconseguir un 43,8% de quota de pantalla, i això malgrat que va congregar 8,8 milions d'espectadors (en el minut més vist n'estaven davant el televisor 14 milions). Era la primera oportunitat de les dues que ha brindat la campanya a les eleccions del 28 d'abril, ja que aquest dimarts els candidats tornaran a veure les cares en el debat que ha muntat Atresmedia. Però l'interès era màxim.

Mitjans internacionals com Bloomberg o Financial Times, i fins i tot agències com Reuters, han fet la seva pròpia anàlisi del que es va veure en aquesta trobada, i tots coincideixen en una cosa: la política espanyola està més dividida que mai. "El país es dirigeix ​​als seus eleccions parlamentàries més incertes des que va tornar a la democràcia fa quatre dècades", assenyala FT, mentre que Reuters, que parla d'"una de les eleccions més divisòries", assenyala que els comicis "es disputen més per qüestions emocionals i identitàries, com la independència de Catalunya, que per qüestions econòmiques". Bloomberg, per la seva banda, destaca que "va deixar al descobert la bretxa en el cor de la política del país".

Així mateix, la premsa internacional destaca la tensió que es va viure al plató de RTVE, en què "tots els candidats es van acusar mútuament de mentir" i en què el president del govern, Pedro Sánchez, va ser el "principal objectiu" dels atacs de Casado i Rivera per soscavar la creació d'ocupació, congelar les pensions en el passat i posar en perill la unitat d'Espanya en treballar amb els separatistes catalans, mentre que Sánchez i Pablo Iglesias "intercanviaven compliments".

Això sí, segons Bloomberg els quatre candidats "van aconseguir evitar grans errors en atenir-se a guions ben coneguts". I és que mentre que Casado i Rivera es van comprometre a aplicar retallades fiscals radicals i mesures severes contra els separatistes catalans, Sánchez i Iglesias es van centrar en les polítiques socials.

La premsa també ressalta que el debat va deixar obertes les preguntes sobre quins acords de coalició podrien aconseguir-se, tot i que sí es pot intuir, després de les paraules dels candidats, quines són les aliances més probables quan s'hagin de seure a parlar després de les eleccions, ja que les enquestes vaticinen que cap partit tindrà majoria per governar per si sol. "El quadrilàter no tenia sorpreses", diu Bloomberg, que destaca que Casado i Rivera van insistir que no són adversaris, mentre que Sánchez i Iglesias van dir estar preparats per aprofundir en la seva aliança.

Però el més curiós és que es parla de l'actuació de Rivera i de les 'sorpreses' que es va treure de la butxaca. "El debat va estar marcat per moments teatrals d'Albert Rivera", diu Financial Times, en relació a la targeta sanitària amb la bandera d'Espanya i el marc amb la foto de Sánchez i Torra que va mostrar durant les seves intervencions.

Últimas noticias