Trump insisteix: "Si no puc aconseguir un acord just per als EUA acabaré amb el NAFTA"

El president dels EUA confessa que Peña Nieto i Trudeau el van convèncer per no desmantellar l'acord de comerç i procedir a una negociació

Per

Bolsamania | 28 abr, 2017

Trump segueix donant voltes als acords comercials dels EUA. El focus de tensió ha esclatat aquesta setmana amb els seus veïns, Mèxic i Canadà, després de la imposició d'aranzels als productes fusters canadencs ja que es van filtrar els rumors que estava preparant una ordre executiva per acabar amb l'acord de lliure comerç per a Amèrica del Nord (NAFTA per les sigles en anglès). El president republicà ha confirmat que "fa dos o tres dies anava a acabar amb el NAFTA", alhora que ha confessat que sendes trucades telefòniques del president mexicà, Enrique Peña Nieto i del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, el van dissuadir.

Així ho ha explicat a la premsa durant la seva reunió amb el president argentí, Mauricio Macri, a la Casa Blanca. Però llavors Peña Nieto i Trudeau li van trucar per convèncer-lo que no ho faci, recull 'Europa Press'.

El president dels EUA confessa que Peña Nieto i Trudeau el van convèncer
per no desmantellar l'acord de comerç i procedir
a una negociació

"En lloc d'acabar amb el NAFTA, que seria un gran cop per al sistema, el renegociarem", ha aclarit, i alhora ha reiterat la seva amenaça inicial: "si no puc aconseguir un acord just per als Estats Units, acabaré amb el NAFTA".

Els mandataris de Mèxic i Canadà van despenjar el telèfon després que fonts de la Casa Blanca filtressin a la premsa nord-americana que Trump denunciaria el pacte regional als pròxims dies. Segons el ministre d'Exteriors de Mèxic, Luis Videgaray, Peña Nieto i Trump van mantenir una conversa d'uns 20 minuts "en termes cordials" en què van acordar explorar la via de les negociacions. "M'agrada molt", ha dit el magnat novaiorquès sobre el seu igual mexicà.

TENSIÓ AMB CANADÀ

La xerrada amb Trudeau, però, va ser més tensa. El primer ministre canadenc va instar Trump a no treure els Estats Units del NAFTA, i va esgrimir que seria contraproduent per a tota la regió. "Tenim una relació molt especial", s'ha limitat a dir Trump sobre les seves paraules amb Trudeau.

Trump va anunciar tot just prendre possessió del càrrec que pretenia renegociar el NAFTA per corregir el dèficit comercial que creu que existeix entre els Estats Units i els seus socis nord-americans, sobretot amb Mèxic. En el cas que els altres dos països no accedeixin a les seves demandes, ha advertit que abandonarà l'acord comercial.

Últimas noticias