L'euríbor es desboca i supera el febrer el 3,5%: quant s'encareixeran les hipoteques?

L'increment mitjà se situarà a prop dels 300 euros mensuals, més de 3.500 euros l'any

Per

Bolsamania | 27 feb, 2023

L'euríbor a 12 mesos, que és l'índex de referència amb què es calcula el tipus aplicat sobre aquests productes, continua desbocat i tancarà el mes de febrer al voltant del 3,53%, el valor més gran des del novembre del 2008.

Per això, les persones que tenen una hipoteca variable signada s'emportaran un bon ensurt si el seu interès es revisa a les properes setmanes. A causa d'aquesta important pujada, les quotes de les hipoteques a tipus variable que es revisin properament experimentaran un encariment important.

Segons el comparador financer HelpMyCash.com, l'increment mitjà se situarà a prop dels 300 euros mensuals (més de 3.500 euros a l'any), tot i que podria ser superior depenent de les condicions del préstec actualitzat.

Recordeu que l'interès d'una hipoteca variable és el resultat de sumar dos factors: el valor d'un índex, que sol ser l'euríbor, i el diferencial. Periòdicament, normalment cada sis o 12 mesos (segons el que s'ha acordat entre banc i client), l'entitat actualitza el tipus amb l'últim valor publicat de l'euríbor.

Així, si aquesta referència ha pujat respecte a la darrera revisió, l'interès augmenta i les quotes s'encareixen. I si ha baixat, el tipus aplicat disminueix i les mensualitats s'abarateixen.

Per desgràcia per als hipotecats, aquesta vegada en sortiran perdent, perquè el valor de l'euríbor d'aquest mes de febrer, del 3,53%, se situa molt per sobre del registrat un any o un semestre enrere. Segons HelpMyCash, el febrer del 2022 aquest índex va cotitzar al -0,335%, mentre que a l'agost del mateix any (fa sis mesos) se situava a l'1,249%.

En conseqüència, els clients la hipoteca variable dels quals es revisi amb el valor del febrer hauran d'afrontar unes quotes sensiblement més cares. Per exemple, per a un préstec mitjà de 150.000 a 25 anys i amb un tipus d'euríbor més 1% revisat anualment, les mensualitats pujaran uns 293 euros, que representen uns 3.520 euros més a l'any. I si l'interès s'actualitza semestralment, aquest encariment serà d'uns 182 euros mensuals (uns 1.093 més al semestre).

Últimas noticias