Les expectatives d'inflació als Estats Units es mantenen a nivells elevats

L'indicador suggereix que els consumidors continuen sent pessimistes

Per

Bolsamania | 23 nov, 2022

Les expectatives d'inflació dels consumidors, que recull la Universitat de Michigan al sondeig sobre la confiança del consumidor, s'han mantingut al novembre als alts nivells registrats prèviament.

L'expectativa d'inflació a cinc anys s'ha situat al novembre al 3%, mateixa xifra de la previsió anterior, quan l'indicador va assolir el nivell més elevat des del mes de juny passat (3,1%). Segons aquestes dades, les expectatives han canviat poc des del mes d'octubre (2,9%).

"Les expectatives d'inflació a llarg termini, actualment al 3%, s'han mantingut a l'estret (encara que elevat) rang de 2,9-3,1% durant 15 dels darrers 16 mesos. La incertesa sobre aquestes expectatives es va mantenir en un nivell elevat, cosa que indica que l'estabilitat general d'aquestes expectatives pot no perdurar necessàriament", indica Joanne Hsu, directora de l'enquesta de consumidors de la Universitat de Michigan.

Pel que fa a l'expectativa d'inflació a un any, els consumidors van reduir la seva previsió lleument al novembre al 4,9%, enfront del 5% anterior, per la qual cosa es manté per sota del màxim del març i l'abril del 5,4%.

Pel que fa a l'índex del sentiment del consumidor, en la lectura final del novembre ha registrat un descens fins a 56,8 des del 59,9 d'octubre, tot i que va augmentar lleugerament des de la lectura preliminar de 54,7.

L'índex de les condicions econòmiques actuals també ha experimentat una baixada fins a 58,8 enfront del 65,6 previ i del 57,8 esperat pel consens, tot i això ha millorat la lectura preliminar de 57,8. Mentrestant, el component d'expectatives ha augmentat significativament des de la lectura preliminar de 52,7 a 55,6, encara que per sota de la dada d'octubre (56,2).

"Amb l'impacte continu de la inflació, les actituds dels consumidors també s'han vist afectades per l'augment dels costos d'endeutament, la disminució del valor dels actius i l'afebliment de les expectatives del mercat laboral. Les condicions de compra de béns duradors, que havien millorat notablement al mes passat, van disminuir més bruscament al novembre, i van retrocedir un 19% al nivell de setembre sobre la base de les altes taxes d'interès i els preus alts continus", ha afirmat Hsu.

Des d'Oxford Economics han indicat que la confiança del consumidor ha fet un pas enrere a mesura que augmenta la inflació. "La confiança del consumidor continua sota pressió enmig de l'augment de les taxes d'interès, la volatilitat en els preus de les accions, l'alta inflació i la incertesa creixent sobre les perspectives econòmiques".

"L'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan és baix, cosa que suggereix que els consumidors segueixen sent pessimistes", han sentenciat.

Últimas noticias