Les mesures del BCE: 120.000 milions més de QE i finançament addicional

El banco central manté els tipus tot i el COVID-19

Per

Bolsamania | 12 mar, 2020

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut sense canvis els tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament en el 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,50% i la de facilitat de préstec al 0,25%.

L'institut emissor també ha deixat sense canvis l'orientació a futur, per la qual cosa els tipus es mantindran al seu nivell actual fins que el BCE observi que el pronòstic d'inflació "convergeix robustament" a un nivell "prou a prop, però per sota, del 2%".

D'aquesta forma, el paquet de mesures de l'autoritat monetària contra l'impacte del coronavirus s'ha centrat en la liquiditat i les compres d'actius.

En primer lloc, l'institut emissor efecturarà noves operacions de refinançament a llarg termini (LTRO, per les seves sigles en anglès) de manera temporal per tal de proporcionar "suport de liquiditat immediat" al sistema financer de l'eurozona.

El BCE ha subratllat que no veu "signes materials" de tensió als mercats monetaris o falta de liquiditat al sistema bancari, però que aquestes operacions proporcionaran un matalàs en cas que sigui necessari.

Les LTRO tindran un tipus fix, que serà el tipus d'interès mitjà de facilitat de dipòsit, actualment situat en el -0,5%, per la qual cosa la banca guanyarà diners per manllevar al BCE. "Aquestes operacions proporcionaran liquiditat en termes favorables per a cobrir el període fins a l'operació TLTRO-III de juny de 2020", ha subratllat el Consell de Govern de l'entitat.

En segon lloc, el BCE ha tornat a millorar els termes del tercer programa d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III) amb el propòsit de "donar suport als préstecs bancaris per a aquells que resultaran més afectats per l'expansió del coronavirus, especialment petites i mitjanes empreses".

Ara, el tipus d'interès per a les subhastes que tindran lloc entre juny de 2020 i juny de 2021 serà 25 punts bàsics inferior al tipus mig aplicat en les operacions de refinançament del BCE. A curt termini, això significa que els bancs obtindran un interès del 0,25% pels diners que manllevin al BCE en el marc d'aquestes operacions, ja que el tipus d'interès de referència està situat en el 0%.

Per a aquelles entitats els préstecs elegibles de les quals superin un valor de referència, el tipus aplicat a les TLTRO-III serà inferior. En concret, es podrà situar fins a 25 punts bàsics per sota del tipus mitjà de la taxa de facilitat de dipòsit vigent durant cada ronda TLTRO. De manera efectiva, això es tradueix en què els bancs cobraran fins a un 0,75% al BCE, ja que la facilitat de dipòsit està situada en el -0,5%.

Finalment, l'institut emissor ha aprovat un paquet de compres netes d'actius especial de 120.000 milions d'euros fins a final d'any, que procediran eminentment del programa de compres del sector privat. El BCE repartirà aquesta quantia segons consideri durant els pròxims mesos i se sumarà als 20.000 milions d'euros de compres netes mensuals que ja està en marxa.

"El Consell de Govern espera que les compres segueixin durant tant temps com sigui necessari per a reforçar l'impacte acomodatici dels seus tipus d'interès, així com donar-les per finalitzades poc després de quan comencin a pujar els tipus d'interès", ha especificat el BCE.

BAIXA INFLACIÓ

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una expansió anual de l'1% en el quart trimestre de 2019, dues dècimes menys que en el trimestre precedent, d'acord amb les últimes dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

D'altra banda, la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va situar el mes de febrer passat en el 1,2%, dues dècimes menys que al gener, a causa de la contracció dels preus de l'energia.

De la mateixa forma, la taxa d'inflació subjacent dels països que han adoptat l'euro com a moneda comuna, que és el resultat d'excloure del càlcul l'evolució dels preus de l'energia, els aliments frescos, l'alcohol i el tabac, es va elevar en una dècima, fins al 1,2%.

Respecte a la desocupació, la taxa de gener, l'última disponible, es va mantenir en el 7,4% al juliol, la mateixa xifra que en el mes anterior, i el seu nivell més baix des de maig de 2008. En el conjunt de la UE, l'atur es va mantenir en el 6,6%, la mateixa dada que al desembre, el que equival al millor registre del bloc comunitari des que l'any 2000 Eurostat comencés a elaborar estadístiques.

La pròxima trobada el Consell de Govern de l'organisme responsable de la política monetària de l'eurozona se celebrarà el pròxim 30 d'abril.

Últimas noticias