"Espanya se salva de la recessió", diu Mapfre, però baixa la previsió de PIB a l'1% per al 2023

Pel que fa a les estimacions de creixement del juliol, quan s'estimava un repunt del PIB del 2,4%

Per

Bolsamania | 31 oct, 2022

Mapfre Economics espera una desacceleració notable de l'economia espanyola de cara a l'any que ve. El servei d'estudis de l'asseguradora calcula que el 2023 tancarà amb un creixement de l'1%, taxa que suposa una caiguda de més d'un punt percentual respecte a les previsions anteriors del juliol, quan se n'estimava un repunt del 2,4%. Tot i la retallada, "Espanya se salva de la recessió", asseguren a l'informe Panorama Econòmic i Sectorial: perspectives per al quart trimestre.

Els analistes també han revisat, encara que en aquest cas a l'alça, les previsions per al 2022. Així, el Producte Interior Brut (PIB) augmenta en tres dècimes, fins al 4,4% per a aquest any, "gràcies que al segon trimestre va tenir un millor exercici del previst originalment per l'Institut Nacional d'Estadística (INE)", expliquen.

Tot i que Espanya aconseguirà esquivar la recessió, l'informe alerta de la possibilitat que el creixement el 2023 caigui encara més, fins al 0,6%, si persisteixen els alts costos energètics, així com la seva repercussió gradual en els serveis. Si és així, creuen que "seria difícil evitar els efectes de segona ronda" i consideren, a més, que les pujades de tipus d'interès "tindran efectes als mercats de crèdit, amb costos més elevats, augment de morositat i possible contracció de crèdit".

Pel que fa a l'ocupació, creuen que "de moment els nivells resisteixen", però l'enduriment de les condicions financeres i el deteriorament del consum privat "podran reflectir-se en un repunt de l'atur".

Fora d'Espanya, Mapfre Economics calcula que el cop serà més gran a Europa que als EUA. Les estimacions apunten que la zona de l'euro tindrà tres trimestres consecutius de contracció, cosa que implica que el PIB quedarà al voltant del 0% l'any que ve. Una xifra que podria empitjorar en cas que l'escalada inflacionària no cessi i se segueixin endurint les condicions financeres. En aquest cas, preveuen una contracció del 0,3% per a la zona euro.

També destaquen que almenys un terç de les economies mundials entraran en recessió tècnica l'any que ve, entre elles la d'Alemanya i el Regne Unit, el PIB del qual caurà fins al -0,4%.

A nivell global, el servei d'estudis de Mapfre creu que l'economia mundial creixerà el 2022 una mica més del previst al juliol: del 3% al 3,2%. No obstant, espera un cop més gran per al 2023, amb un repunt menor, del 2,7%.

"Les dades apunten que a partir de l'últim trimestre d'aquest any es començarà a notar el refredament econòmic com a conseqüència de l'elevada inflació, el preu de l'energia, l'enduriment de la política monetària i la guerra a Ucraïna. A més, han augmentat les possibilitats que es cristal·litzi un pitjor escenari, que rebaixaria el creixement econòmic global al 2% el 2023", comenten.

Últimas noticias