Dimon (JP Morgan): "La Fed apujarà els tipus per sobre del 5% per l'alta inflació"

"Crec que hi ha molta inflació subjacent que no desapareixerà tan ràpid", ha indicat

Per

Bolsamania | 19 gen, 2023

El conseller delegat de JP Morgan, Jamie Dimon, ha assegurat que els tipus d'interès podrien pujar més del que projecta actualment la Reserva Federal (Fed), ja que la inflació es manté a nivells “obstinadament” alts.

"De fet, crec que els tipus probablement pujaran per sobre del 5% perquè crec que hi ha molta inflació subjacent que no desapareixerà tan ràpid", ha assenyalat el banquer a CNBC des de Suïssa, on es troba amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Cal recordar que la inflació nord-americana es va desaccelerar al desembre segons el que preveu el consens. L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al 6,5% en taxa interanual, enfront del 7,1% registrat al novembre. Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou el preu de l'energia i dels aliments frescos, va caure fins al 5,7% després de tocar el 6% al novembre.

Així mateix, la Reserva Federal va elevar el tipus d'interès de referència a un rang objectiu d'entre el 4,25% i el 4,5%, el nivell més alt en 15 anys, al conclave del desembre. A més, va fixar el tipus terminal previst, és a dir, el punt en què els funcionaris esperen posar fi a les pujades de tipus, al 5,1%.

“En general, els participants van observar que la postura de política restrictiva hauria de ser mantinguda fins que les dades proporcionin confiança que la inflació està en un camí descendent sostingut cap al 2%, cosa que probablement trigarà un temps”, va destacar el banc central nord-americà a les actes de la reunió de desembre publicades a principis de gener.

Segons Dimon, la caiguda recent de la inflació es deu a “factors temporals” com el retrocés dels preus del petroli o l'alentiment de l'economia xinesa a causa del Covid-19. A més, ha apuntat que els tipus podrien pujar fins al 6% si els Estats Units travessen una recessió lleu.

“Sé que hi haurà recessions, alts i baixos. La veritat és que no dedico gaire temps a preocupar-me per això. Sí que em preocupen les polítiques públiques que perjudiquen el creixement nord-americà”, ha sentenciat.

Cal assenyalar que els membres de la Fed han mostrat postures dispars en els darrers dies, malgrat que el president Jerome Powell defensés públicament la presa de “mesures que no són populars” per controlar la pujada dels preus. D'una banda, membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) com Lorie Logan, presidenta de la Fed de Dallas, o Patrick Harker, president de la Fed de Filadèlfia, s'han mostrat a favor de suavitzar les pujades de tipus. Al costat contrari, Bullard (Saint Louis), Kashkari (Minneapolis), Mester (Cleveland), Daly (San Francisco) i Bostic (Atlanta) han defensat una aproximació més restrictiva.

Últimas noticias