El banc central de Noruega puja tipus per tercera vegada en 12 mesos

El Norges Bank va a la contra i segueix endurint la seva política monetària

Noemí Jansana
Bolsamania | 20 jun, 2019 18:21 - Actualitzat: 18:21
noruega bandera norway norwegian

El banc central de Noruega es revela com l'únic supervisor monetari 'hawkish' en un entorn de gir acomodatici dels bancs centrals de tot el món. Com era àmpliament esperat, el regulador escandinau ha elevat el preu del diner en un quart de punt, fins a l'1,25% i ha deixat la porta oberta a un altre increment de tipus aquest any.

Aquesta pujada succeeix al 0,25% que el Consell de Executiu de Norges Bank va pujar el març i s'afegeix a una altra anterior l'agost de l'any passat, cosa que significa que en 10 mesos, el banc central ha incrementat les taxes en un 0,75%.

Al seu comunicat posterior a la decisió de tipus, el supervisor monetari va dir que adoptarà un "enfocament cautelós", però espera que les taxes segueixin en augment, després d'incrementar el cost dels préstecs per tercera vegada en 12 mesos. Contraresta, així, l'onada d'estímuls que preparen els instituts emissors d'altres economies com l'Eurozona, EUA, Austràlia o el Japó, ja que el país va gaudir d'un sòlid creixement.

"La nostra previsió actual de la perspectiva i el balanç de riscos suggereix que els tipus probablement augmentaran encara més durant el transcurs de 2019", ha dit el governador del banc, Oystein Olsen.

A la seva anàlisi, el Norges Bank assenyala la solidesa de l'acompliment econòmic de Noruega, mentre que la capacitat utilitzada està una mica per sobre dels nivells normals i la inflació subjacent supera lleugerament la meta d'institució.

Així mateix, l'entitat adverteix que les tensions comercials representen una "substancial font d'incertesa global", cosa que implica una aproximació prudent de la política monetària respecte a la fixació dels tipus d'interès.

contador