Díaz obre la possibilitat que els ERTO es puguin estendre fins a final d'any en alguns sectors

Europa Press | 03 jun, 2020 11:14
ep la ministra de treball i economia social yolanda diaz
La Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda DíazEUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

Diu que la destrucció d'ocupació hauria estat "massiva" sense ells i creu que costarà més sortir de la crisi per les febleses del mercat laboral

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat aquest dimecres que està oberta "sens dubte" a la possibilitat que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es puguin estendre fins a final d'any en els sectors que ho puguin necessitar.

"Avui és una evidència que l'empresa i els treballadors volen que s'estenguin. Quan culminin les tasques de la comissió intersectorial, tindrem un full de ruta per saber quins sectors necessiten aquest acompanyament més enllà del 30 de juny", ha explicat la ministra en declaracions a RNE.

De la seva banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, quan li han preguntat a Antena 3 si caldria allargar els ERTO, ha afirmat que cal "estar oberts" a aquesta possibilitat tant en termes de seqüència temporal com de sectors.

"Sembla clar que tot el que té a veure amb l'hostaleria i, sobretot amb la part d'hotels, serà el que tardarà més a recuperar-se. Però cal baixar al detall, focalitzar-ho, per fer un ús molt més eficaç dels recursos públics", ha assenyalat Escrivá, que ha insistit que cal ser flexible.

DESTRUCCIÓ MASSIVA D'OCUPACIÓ SENSE ELS ERTO

En aquest sentit, la ministra de Treball ha assenyalat que sense els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que va redissenyar el Govern espanyol per fer front a la crisi sanitària, la destrucció d'ocupació hauria estat "massiva" a Espanya i ara la situació seria "molt greu".

Així, ha subratllat que els ERTO són un "amortidor social", que han protegit més de 3 milions de treballadors a Espanya, i més de 10 milions i gairebé 8 milions a Alemanya i Itàlia, respectivament, i que allà no es planteja el debat de quants ERTO s'acabaran convertint en ERO.

"M'entristeix que es facin aquestes formulacions (...) L'empresa té el compromís de mantenir l'ocupació sis mesos", ha recordat la ministra, que ha destacat que ja hi ha 400.000 persones que han sortit dels ERTO per reincorporar-se a l'activitat laboral.

"Això va molt a poc a poc, però va. Treballem no només per donar protecció social, sinó per garantir l'ocupació, que és el principal problema que té Espanya després de la crisi sanitària", ha tornat a insistir la ministra.

UN 2% DELS ERTO ARRIBEN AMB DEFECTES

Díaz ha afirmat que, fins avui, les prestacions d'atur que reconeixen els ERTO estan "pràcticament pagades" i ha precisat que un 2% dels procediments mostren algun defecte en la tramitació.

Sobre si la mesura és sostenible, després que hagi suposat un xifra rècord de 5.121 milions d'euros a l'abril, la ministra ha destacat que el que no seria sostenible és tenir persones sense protecció d'atur.

"Els treballadors cotitzem per tenir protecció d'atur i és clar que és sostenible desplegar una marea de protecció intensa. (...) Ningú no es qüestiona a Europa si això és sostenible o no. No tenim cap dubte que això és el que cal fer quan els treballadors ho necessiten", ha defensat.

La ministra no ha volgut fer previsons sobre quant podria pujar l'atur durant aquesta crisi i s'ha limitat a assenyalar que ens trobem lluny de les xifres de "mandats anteriors" (un 27,2% el 2013). "Tant de bo no arribem a aquestes xifres pel bé del nostre país", ha afegit.

VEU "IMPRESCINDIBLE" CANVIAR LA LEGISLACIÓ LABORAL

D'altra banda, la ministra ha assegurat que el diàleg social és fonamental perquè els agents socials han de formar part de les decisions rellevants que es puguin prendre en matèria laboral, però ha advocat per dirigir-lo amb "discreció".

Quant als canvis en la reforma laboral, Díaz ha indicat que les dades han posat de manifest que és "imprescindible" canviar la legislació a Espanya perquè hi ha normes "que han precaritzat absolutament el mercat" i han "agreujat" la contractació temporal.

En aquest sentit, ha afirmat que a Espanya li costarà més sortir de la crisi precisament per les febleses del seu mercat de treball, "que tenen la bolla de la reforma laboral". "En aquesta crisi d'alguna manera hem esquivat la reforma laboral del 2012", ha apuntat.

Així, la ministra ha insistit que quan la pandèmia ho permeti el Govern espanyol i els agents socials introduiran canvis en la reforma laboral del PP, i ha recordat que l'executiu ja treballa en la regulació del teletreball i la protecció social als treballadors de plataformes digitals, com els 'riders'.

contador