Coronavirus.- L'IRB Barcelona col·labora amb Amazon en una eina per cercar fàrmacs

Europa Press | 03 abr, 2020 12:31

L'objectiu és crear una base de dades de fàrmacs que incorpori els resultats científics publicats

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El laboratori de Bioinformática Estructural i Biologia de Xarxes de l'IRB Barcelona, liderat per l'investigador Icrea Patrick Aloy, col·labora amb Amazon per desenvolupar una eina computacional que acceleri el procés de cerca de fàrmacs contra el Covid-19 a través de la intel·ligència artificial.

I és que actualment existeixen més de 10.000 articles científics relacionats amb infeccions per coronavirus, i en les últimes setmanes la investigació per combatre el coronavirus s'ha accelerat i s'han publicat més de 4.000 nous articles acadèmics sobre possibles teràpies i tractaments, ha informat Amazon en un comunicat aquest divendres.

L'eina està basada en la tecnologia Chemical Checker, desenvolupada per aquest laboratori, i l'objectiu és generar una base de dades de fàrmacs que incorpori tots els resultats científics publicats en relació al coronavirus.

La base de dades és d'accés lliure i farà accessible a investigadors de tot el món un registre ampliat de molècules per lluitar contra el Covid-19.

D'aquesta manera, aquesta eina computacional utilitzarà intel·ligència artificial capaç de llegir tots aquests articles per extreure tota la informació rellevant en relació a les molècules i tractaments estudiats.

A través d'aquesta revisió limitada de la literatura científica més rellevant, els investigadors de l'IRB Barcelona han identificat més de 150 compostos potencialment actius contra el Covid-19.

Ara, l'objectiu és trobar altres fàrmacs amb característiques similars a aquests que permetin expandir el registre de molècules d'interès i augmentar les possibilitats d'aconseguir alguna que sigui altament efectiva.

"Actualment, el que necessitem és que els grups d'investigació que estan treballant en tractaments contra el Covid-19 introdueixin els seus resultats", ha explicat Aloy.

ACCÉS LLIURE

Ha afegit que les noves molècules s'incorporaran de forma automàtica una vegada al dia, i així tota la comunitat científica disposarà de dades actualitzades, que ajudaran a evitar duplicacions i generaran noves hipòtesis de cara a trobar un tractament definitiu.

El Chemical Checker és una eina computacional que ofereix informació sobre un milió de molècules amb potencial farmacològic.

"L'objectiu del Chemical Checker és processar i codificar dades complexes sobre els efectes que diferents compostos químics generen en organismes vius, de manera que puguin ser incorporades a les noves tecnologies d'intel·ligència artificial", ha explicat l'investigador del grup de l'IRB Barcelona i primer autor del treball, Miquel Duran.

Des de l'Amazon Search Science i AI Group, Hugo Zaragoza, ha destacat que el gegant del comerç electrònic ha ofert la capacitat de la seva intel·ligència artificial al processament automàtic del llenguatge natural de text.

L'experiència que Amazon té en 'text-mining', 'machine learning' i en la comprensió del llenguatge natural ha permès incorporar al Chemical Checker a un ritme ràpid l'anàlisi automàtica d'articles científics.

contador