Tinc un Huawei: Com m'afecta el bloqueig de Google? Puc reclamar?

Els telèfons de la marca xinesa són els més venuts a Espanya

Per

Bolsamania | 20 mai, 2019

Actualitzat : 13:25

Google ha trencat amb Huawei. El gegant de Silicon Valley deixarà de tenir negocis amb el colós xinès després que l'Administració Trump anunciés la setmana passada que incloïa la companyia en una llista negra de relacions comercials com a eina de negociació (i per tant no permanent) per la seva guerra amb la Xina. Huawei perdrà, a priori, accés a totes les actualitzacions del sistema operatiu Android. Sent la marca de mòbils més venuda a Espanya: Com afecta els seus usuaris? Poden reclamar?

Des de Legálitas afirmen que els actuals propietaris de telèfons Huawei podran reclamar a la marca xinesa. I és que en comercialitzar aquest dispositiu, la fabricant "no només ven el terminal telefònic físic, sinó el sistema operatiu sense el qual el mòbil no pot funcionar".

Per tant, assegura que "forma part del producte adquirit i pot generar responsabilitats en cas de mal funcionament". De fet, la companyia adjunta un comunicat de la pròpia Huawei a la seva pàgina web en la qual es preveu que la garantia del producte abasta el funcionament del seu programari.

D'aquesta manera, s'entén que Huawei "ha de facilitar als seus clients una solució per al cas en què el sistema operatiu Android ja no actualitzarà els mòbils i això més enllà dels terminis de la garantia (2 anys després de la compra)".

Finalment, Legálitas conclou que "és d'esperar que Huawei busqui una solució i, si no és així, els perjudicats sempre tindrien dret a reclamar Huawei una solució perquè els seus terminals puguin funcionar, per la qual cosa haurien de presentar reclamació escrita a la marca i, en cas de no trobar solució, posar els fets en coneixement dels organismes de Consum competents".

Malgrat això, d'acord amb Google, els serveis de Google Play i la protecció contra el 'malware' de Google Play Protect continuaran funcionant en els telèfons Huawei que es troben actualment en circulació. No obstant això, no es podran realitzar actualitzacions, ja que han quedat suspeses. Sí que podran, d'altra banda, continuar utilitzant Android, ja que és un sistema operatiu obert a tothom.

Com a conseqüència, també queda paralitzada l'arribada del nou sistema operatiu Android 10 Q, que fa poc Huawei va anunciar que anava a instal·lar als seus propers telèfons.

EL PLA 'B' DE HUAWEI

Segons informa CNBC, Huawei va construir el seu propi programari per a telèfons intel·ligents i portàtils en cas que no pogués utilitzar el de Microsoft o Google. El mateix Richard Yu, conseller delegat de l'àrea del consumidor en Huawei, va comentar a Die Welt recentment que "tenim el nostre propi sistema operatiu per estar preparats".

Yu es va referir així al "pla B" de Huawei, encara que va matisar que "clarament preferim seguir treballant en els ecosistemes de Google i Microsoft".

Últimas noticias