Santander guanya 3.675 milions fins al juny després de les pèrdues, millor resultat des de 2018

Excloent-ne el càrrec per costos de reestructuració, el benefici ordinari va ser de 4.205 milions

Per

Bolsamania | 28 jul, 2021

Actualitzat : 11:31

Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 3.675 milions d'euros durant el primer semestre del 2021, davant de les pèrdues rècord de 10.798 milions d'euros registrades un any abans, després d'ajustar el valor de les seves filials al Regne Unit, Estats Units i Polònia, entre altres causes, segons els resultats publicats aquest dimecres per l'entitat.

En un comunicat, el banc presidit per Ana Botín detalla que el benefici ordinari del primer semestre va ser de 4.205 milions d'euros, un 153% més que durant el mateix període de l'any anterior, si s'exclouen els costos de reestructuració anunciats durant el primer trimestre, que arriben als 530 milions d'euros.

Pel que fa als ingressos, aquests durant el primer semestre van ascendir fins als 22.695 milions d'euros, un 8% més que durant el mateix període de l'any anterior sense tenir en compte l'impacte dels tipus de canvi. Segons Santander, això és gràcies al creixement dels volums i els positius resultats en totes les regions. El marge net va créixer un 13% interanual, fins als 12.318 milions d'euros, impulsat per un augment dels crèdits i els dipòsits, del 2% i del 4%, respectivament.

El 52% de les vendes es van realitzar a través de canals digitals durant el primer semestre, davant el 44% del mateix període de l'any anterior, i el nombre de clients que utilitzen canals digitals i mòbils va augmentar en més de cinc milions durant els últims dotze mesos.

El creixement en ús de serveis digitals ha contribuït a millorar la ràtio d'eficiència en un 45,7%. Mentrestant, la qualitat creditícia va seguir millorant. Les dotacions per a insolvències es van reduir un 42%, fins als 3.753 milions d'euros, i el cost del crèdit s'ha situat al 0,94%, millor del previst.

Aquests resultats van donar lloc a una rendibilitat sobre el capital tangible (rote) de l'11,8% (rote ordinari, 12,6%), per sobre del cost de capital, i a un valor comptable tangible (TNAV) per acció de 3,98 euros, després de créixer un 4% durant el trimestre. La ràtio de capital CET1 s'ha situat al 12,11% després d'augmentar en 27 punts bàsics durant els últims 12 mesos i es manté per sobre del rang objectiu de l'11-12%.

DIVIDEND

Durant el trimestre, el banc va generar 7 punts bàsics de capital orgànicament després de reservar 18 punts bàsics per a una possible remuneració als accionistes. Santander assegura que seguirà reservant a aquest nivell al llarg de l'any, atès que té l'objectiu de restablir un payout del 40-50% del benefici ordinari.

D'altra banda, el benefici ordinari del primer semestre va estar a punt de triplicar-se a Europa, fins als 1.426 milions d'euros (+172%), i a Amèrica del Nord, fins als 1.628 milions d'euros (+178%), mentre que va créixer un 41% en Amèrica del Sud, fins als 1.645 milions d'euros, una mostra de la fortalesa que aporta la diversificació geogràfica del banc, a més de l'impacte de les majors dotacions el 2020 amb motiu de la pandèmia.

El banc ha anunciat al juliol un acord per adquirir el broker de renda fixa independent Amherst Pierpont, cosa que millorarà la infraestructura i les capacitats de Santander CIB, i una proposta per adquirir els minoritaris (20%) de Santander Consumer USA. A més, farà canvis en el seu equip directiu de la regió de Sud-amèrica.

EVOLUCIÓ POSITIVA EN TOTS ELS MERCATS

"Durant el segon trimestre, vam obtenir bons resultats un cop més, amb un creixement del marge net del 13% gràcies a una evolució molt positiva en totes les geografies, sobretot als Estats Units i al Regne Unit, i en tots els negocis", ha declarat Botín, assegurant que l'entitat seguirà "exercint un paper fonamental en la recuperació econòmica".

"En un moment en què els nostres clients ens necessiten més que mai, continuem donant-los suport i així ho reflecteix un altre augment del volum de crèdits i dipòsits durant el trimestre. El nostre compromís amb la banca responsable i la transformació digital donen sostenibilitat i qualitat als nostres resultats, inversió que és clau per al nostre èxit futur i permet que millori la nostra ràtio d'eficiència, fins al 45,7% i la satisfacció de clients segueixi augmentant", ha afegit.

La presidenta de Santander ha volgut "donar les gràcies a tots els equips del banc. S'han esforçat al màxim per donar servei als nostres clients i segueixen fent-ho malgrat el difícil entorn".

Últimas noticias