El petroli puja davant de la tensió geopolítica i l'AIE rebaixa la seva previsió de demanda

L'Iran acusa Israel d'un atac al seu consolat a Síria

Per

Bolsamania | 12 abr, 2024

L'augment de la tensió geopolítica impulsa el preu de petroli. El temor a un atac imminent de l'Iran a Israel, després del bombardeig de l'exèrcit israelià sobre el consolat iranià a Síria, posa en risc el subministrament en una de les principals regions productores de cru. I enmig d'aquest escenari, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha revisat a la baixa la previsió de creixement de la demanda de l''or negre' el 2024.

El barril Brent, de referència mundial, puja un 1,20%, fins als 90,82 dòlars, mentre que el barril West Texas, de referència als EUA, avança un 1,40%, fins als 86,20 dòlars.

Al seu darrer informe mensual sobre el mercat petrolier, el regulador mundial de l'energia ha subratllat que espera una disminució de la demanda de petroli d'uns 100.000 barrils per dia (bpd) fins als 1,2 milions de bpd i que el ritme d'expansió s'acceleri al proper any a 1,1 milions de bpd "a mesura que el repunt posterior a la covid 19 ha seguit el seu curs".

"Els riscos geopolítics segueixen sent elevats", valora ANZ Research, i destaca que el preu del petroli ha pujat gairebé un 19% també recolzat per la millora de les condicions econòmiques i les retallades de l'OPEP+.

En aquest sentit, l'Organització de Països Exportadors de Petroli i Rússia, el grup conegut com a OPEP+, mantindrà les actuals retallades voluntàries de producció de cru després de revisar les dades de gener i febrer.

Cal recordar que alguns membres del cartell com l'Aràbia Saudita van acordar retallar la seva producció fins a un total conjunt de 2,2 milions de barrils diaris (mbd) al primer trimestre d'aquest any per intentar estabilitzar els preus del petroli. La propera reunió de l'OPEP+ tindrà lloc l'1 de juny.

"Excepte una recessió o un pànic financer, és probable que el cru i els seus productes segueixin pujant", expliquen els analistes de Rabobank.

Per part seva, els estrategs de Bank of America (BofA) prediuen una continuïtat de la tendència alcista per al cru fins a assolir els 95 dòlars per barril aquest estiu, i adverteixen que aquest encariment "complicarà els plans de la Reserva Federal i el Banc Central Europeu (BCE) per abaixar tipus".

Últimas noticias