El petroli manté la calma després de l'atac "d'impacte letal limitat" de l'Iran a Israel

Malgrat tot, hi ha temors que es pugui arribar a 100 dòlars si el conflicte escala encara més

Per

Bolsamania | 15 abr, 2024

Actualitzat : 10:16

El petroli manté la calma aquest dilluns després de l'atac d'aquest cap de setmana, amb més de 300 drons, de l'Iran a Israel, en resposta a l'atac israelià a l'ambaixada d'Iran a Damasc. El barril Brent cotitza als 90,10 dòlars (-0,39%) i el West Texas, als 85,24 dòlars (-0,5%).

Stephen Innes, gestor de l'SPI Asset Management, parla d'un impacte immediat de l'atac de l'Iran a Israel "atenuat". Segons la seva opinió, la precisió i l'"impacte letal limitat" (no hi va haver víctimes mortals, només una base militar en va resultar lleugerament danyada) de l'esperada resposta de l'Iran a l'atac d'Israel a la seva ambaixada a Damasc suggereixen "un enfocament estratègic destinat a minimitzar el mal en lloc d'escalar les tensions".

"Com a resultat, s'espera que els efectes secundaris al mercat del petroli, un determinant clau de la dinàmica inflacionària global, siguin una mica moderats. De fet, aquesta mesura calculada per part de l'Iran podria atenuar les preocupacions sobre les interrupcions en el subministrament i alleujar els responsables de polítiques que lluiten contra les pressions inflacionàries. Tot i això, la situació continua sent complicada i el risc de titulars probablement es mantindrà per un temps".

PUJADES FINS ALS 100 DÒLARS

Alguns experts de mercat, no obstant, temen que els preus es disparin fins als 100 dòlars si el conflicte va a més i Israel decideix, alhora, respondre. Tel Aviv ha expressat la seva satisfacció per la intercepció de la immensa majoria dels drons llançats per Teheran, i diu que estudia respondre "al moment adequat".

Iran posseeix importants recursos petroliers i és el tercer productor més gran al càrtel petrolier OPEP. Qualsevol interrupció en la capacitat per subministrar als mercats globals podria impulsar els preus del petroli a l'alça. Els mercats també estan atents als esdeveniments a l'Estret d'Ormuz, un punt estratègic clau que es troba entre l'Iran i Oman i per mitjà del qual flueix diàriament una cinquena part de la producció petroliera mundial.

"Un atac a la producció de petroli o a les instal·lacions d'exportació a l'Iran impulsaria el preu del cru Brent als 100 dòlars, i el tancament de l'estret d'Ormuz portaria els preus al rang de 120 a 130 dòlars", va afirmar Andy Lipow, president de Lipow Oil Associates, segons recull CNBC.

"Els Estats Units han instat Israel a mostrar contenció. Iran ha amenaçat prèviament de tancar l'Estret d'Ormuz, a través del qual passa el 20% del volum del consum mundial de petroli, així com una part significativa del gas", escriuen els analistes de Danske Bank.

Últimas noticias