Un oficial d'Intel·ligència va denunciar Trump per les seves pressions a Ucraïna

El director nacional d'Intel·ligència ha estat obligat a explicar-se al Congrés

Per

Bolsamania | 26 set, 2019

Un oficial del Departament d'Intel·ligència dels Estats Units va denunciar de manera anònima Donald Trump per les pressions que va realitzar al president d'Ucraïna, Volodymyr Zelensky, durant una conversa telefònica realitzada el passat 25 de juliol. No obstant això, la seva denúncia no va sortir a la llum perquè va ser frenada per la Casa Blanca, tot i que aquest dijous ha estat publicada pel Congrés.

El denunciant anònim (figura coneguda en els països anglosaxons com whistleblower i que compta amb una protecció jurídica especial) va acusar Trump de demanar a Ucraïna que intervingués a favor seu a la campanya presidencial de 2020 i d'utilitzar el seu poder presidencial en benefici propi.

L'acusació es va produir abans que aquest assumpte fos filtrat a l'opinió pública nord-americana durant els últims dies, cosa que ha provocat l'inici d'un procediment de destitució (impeachment) sobre Trump per part del Partit Demòcrata, que controla la Cambra de Representants.

Aquest dijous, el director nacional d'Intel·ligència, Joseph Maguire, s'ha vist obligat a explicar davant el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants que va frenar la publicació de la denúncia, realitzada per un membre de la comunitat d'Intel·ligència que va escoltar la conversa de Trump, a causa que la Casa Blanca va dir que la trucada telefònica d'Ucraïna estava protegida per "privilegis executius".

Maguire ha afegit que no va comunicar la denúncia al Congrés perquè es tracta d'una situació "sense precedents", de manera que primer va demanar consell per saber com actuar. No obstant això, els demòcrates l'han criticat durament per haver retardat el procediment. El director nacional d'Intel·ligència s'ha compromès que el denunciant anònim pugui declarar davant el Congrés si cal.

Aquest dimecres, la Casa Blanca va haver de publicar la transcripció de la trucada, en què s'escolta com Trump demana a Zelensky que investigui les activitats del fill de Joe Biden, precandidat demòcrata a les eleccions presidencials de 2020, en territori ucraïnès.

Últimas noticias