L’IBEX puja un 3,45% en una setmana marcada pel «Brexit» i la incertesa política a Espanya

Aquest divendres el selectiu baixa un 1,22%, fins a 8.194 punts

Per

Bolsamania | 19 feb, 2016

Actualitzat : 18:31

Aquest divendres ha estat una nova jornada de pèrdues al selectiu espanyol, que s'ha convertit en el pitjor índex del Vell Continent.

L'IBEX ha tancat la setmana amb una pujada del 3,45%. Es tracta de la seva primera setmana en positiu del mes de febrer després de les fortes pèrdues de les dues anteriors, encara que aquest divendres l'índex ha tancat com el pitjor d'Europa: ha registrat una caiguda de l'1,22%, fins a 8.194 punts. Les borses europees, per la seva banda, també han tancat amb signe negatiu, amb pèrdues de l'1,20% de mitjana.

Aquest divendres a Espanya ha pesat, i molt, la incertesa política que hi continua havent després de les eleccions que es van celebrar el 20 de desembre passat. Ja hi ha data per a la sessió d'investidura de Pedro Sánchez (el 2 de març), però cada vegada sembla més difícil que el socialista pugui aconseguir els suports necessaris per sortir elegit com a nou president del govern.

Al PSOE no li surten les comptes amb el tema de les votacions, i declaracions com les de Mariano Rajoy, president en funcions, al primer ministre David Cameron –li va dir que Sánchez no sortiria i que «el més probable és que hi hagi eleccions el 26 de juny»– no fan sinó posar nerviosos uns inversors que temen la celebració d'una nova cita a les urnes.

Però no és només això, ja que els temors d’una possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), coneguda com a «Brexit», també han influït negativament en les borses. El Consell Europeu es troba reunit des d'aquest dijous per revisar les condicions de l'acord amb el primer ministre britànic i evitar que es produeixi la sortida de la UE.

Es tracta d'una sèrie de concessions que tenen previst fer els països socis amb l'objectiu que Cameron faci campanya a favor de la permanència a la UE amb vista al referèndum d'adhesió que es pretén convocar per al proper mes de juny.

Connor Campbell, analista de Spreadex, ha assenyalat que, «després del rebot sostingut de la setmana, sembla que les borses s'han quedat sense alè just abans d'arribar a la línia de meta aquest divendres», i ho han fet davant «la triple amenaça de la caiguda del preu del petroli, la fortalesa del dòlar i les preocupacions pel “Brexit”, que han minat l'apetit dels inversors a mesura que avançava la jornada». També ha parlat de la «susceptibilitat» dels índexs de la zona euro a les preocupacions pel «Brexit», que han fet que caigui no només la borsa de Londres, sinó que també ho facin tots els seus homòlegs del Vell Continent.

NOVA CAIGUDA DEL PETROLI

El preu del petroli ha tornat a caure aquest divendres i, a l'una, ho han fet les borses. En tancar la sessió a Europa el barril de tipus Brent, de referència al Vell Continent, queia un 3,50%, mentre que el de tipus West Texas, de referència als EUA, perdia un 3,50%.

Aquesta setmana el petroli ha tornat a protagonitzar molts titulars davant les reunions entre membres de l'OPEP i els acords per congelar la producció, que han permès que el cru hagi pujat. No obstant això, les alces s'han acabat aquest divendres. Precisament Bank of America Merril Lynch ha descartat que la caiguda dels preus del cru pugui causar una recessió global, i estima que els preus baixos es mantindran durant un temps i que no veurem un repunt fins a uns 47 dòlars el barril fins a finals de juny.

L'IPC DELS EUA PRESSIONA LA FED

A més, aquest divendres s'han conegut les dades de l'IPC del mes de gener dels EUA. En concret, la inflació subjacent, que exclou els aliments i l'energia, ha registrat la seva major pujada dels últims quatre anys en augmentar un 0,3%, per sobre del 0,2% esperat.

L'IPC subjacent s'ha situat en el 2,2% en taxa interanual, mentre que la taxa d'inflació general ha pujat fins a l'1,4% en taxa interanual, per sobre de l'1,3% esperat. Unes dades que, segons Capital Economics, «suposen una pressió per a la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès), que no podrà mantenir els tipus d'interès propers a 0 gaire temps». En la seva opinió, «una pujada de tipus al març és poc probable, però encara pensem que la Fed apujarà els tipus al juny, ja que les pors d’una recessió als Estats Units i la Xina desapareixeran».

CÀSTIG A LA BANCA

A més, aquest divendres s'ha produït un nou càstig a la banca als mercats. A l'IBEX els pitjors de la sessió han estat entitats com Banco Santander (-3,18%), Bankia (-4,13%) i Banco Popular (-3,59%), al qual Berenberg ha retallat el preu objectiu de 2,85 a 1,70 euros.

«La història subjacent no ha canviat, i la gent no vol córrer riscos amb vista al cap de setmana», ha dit Mike McCudden, cap de derivats d’Interactive Investor, que creu que «les preocupacions relacionades amb els bancs no han desaparegut», i a això és deguda la seva caiguda, recull Reuters.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «les caigudes d'aquest divendres, en l'última sessió de la setmana, ens deixen un sabor agredolç, ja que tanquem la sessió amb baixades de l'1,22%, encara que en l'acumulat setmanal pugem un 3,45%».

«No cal dir que el culpable del mal comportament d'aquest divendres és, com gairebé sempre, el sector financer, amb Banco Santander al capdavant (-3,18%). I és que “la nau capitana” del selectiu espanyol ha arribat a caure, en el pitjor moment de la sessió, un 4,81%». Segons l'expert, «en la gran majoria de les sessions correctives hem vist importants caigudes del sector financer europeu en bloc, però aquest divendres podem veure que els bancs més castigats són els nostres (BBVA i Banco Santander), juntament amb els italians (Intesa SanPaolo i Unicredit)».

Així mateix, ha remarcat que, «tal com hem comentat en les últimes sessions, la clau a l'IBEX-35 la tenim ara en el buit alcista d'aquest dilluns, de 7.920 punts. Desconec si emplenarem totalment o parcialment, o tancarem, aquest buit alcista, però qualsevol possibilitat que el rebot de les últimes sessions tingui continuïtat passa perquè l'IBEX-35 i els nostres veïns europeus respectin el buit alcista amb què van començar la setmana».

Últimas noticias