L'IBEX aguanta els dubtes sobre la banca i tanca amb pujades del 0,7%

Berenberg dóna una forta garrotada al Banco Santander: "no està preparat per una regulació més estricta i la caiguda dels beneficis"

Per

Bolsamania | 18 ago, 2016

Actualitzat : 18:08

L'IBEX-35 ha aconseguit sobreposar-se a la volatilitat que ha afectat al mercat durant tota la jornada i finalment ha acabat al terreny dels guanys, registrant una pujada del 0,74% fins als 8.550 punts després de dues jornades en les quals va tancar amb pèrdues de més del 1%. La banca ha estat un dels sectors que més ha centrat l'atenció, sent precisament Banco Popular el valor que més ha caigut, un 2,29% fins als 1,15 euros.

Aquest dijous s'ha conegut la dada de la morositat bancària, que va baixar al 9,44% al juny. Es tracta del seu menor nivell des de maig 2012, ja que la xifra total de crèdits dubtosos ha descendit fins als 122.508 milions d'euros, 3.689 milions menys que el mes anterior, tal com ha publicat el Banc d'Espanya. Just després de conèixer les dades, el sector financer cotitzava amb pèrdues, encara que finalment només Popular i Sabadell (-0,42%) han tancat en negatiu.

Berenberg recomana vendre Banco Santander i retalla el seu preu objectiu per als pròxims dotze mesos fins els 2,80 euros

I això que Berenberg ha posat al punt de mira a Banco Santander, del que diu que “no està preparat per a una regulació més estricta i la caiguda dels beneficis”. El banc d'inversió alemany ha emès un demoledor informe en el qual analitza la situació de l'entitat que presideix Ana Botín i en el qual diu que aquestes dues situacions impactaran negativament en el compte de resultats del banc espanyol. És més, el seu pessimisme arriba fins a tal punt que fins i tot recomana vendre, retallant el seu preu objectiu per a Banco Santander en els propers dotze mesos fins als 2,80 euros. No obstant això, malgrat la garrotada de Berenberg, el títol ha tancat amb un lleu avenç del 0,13% fins als 3,71 euros.

EL BCE URGEIX A NEGOCIAR EL BREXIT

D'altra banda, aquest dijous s'han conegut les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE), la del 21 de juliol, que mostren com els membres de l'autoritat monetària van reconèixer un increment de la incertesa a causa de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE), el conegut com Brexit, encara que van acordar esperar a tenir més dades per avaluar els efectes en l'economia.

A més, el BCE va aprofitar per llançar un missatge als polítics britànics i europeus, als quals va urgir a negociar el més aviat possible la ruptura per evitar que la incertesa es dispari encara més. Les actes del banc europeu es coneixen un dia després que la Reserva Federal (Fed) publiqués les actes de la seva última reunió, en les quals quedava clara la divisió que existeix en l'organisme que dirigeix Janet Yellen sobre la conveniència d'una pujada imminent de tipus.

Segons els experts de Barclays, “les actes del BCE han revelat poca informació sobre com serà la política monetària de la zona euro en el futur, més enllà del que el president Mario Draghi ja va dir en la roda de premsa després de la reunió”. Els analistes d'aquesta entitat asseguren que la reunió de setembre roman oberta, “donada la falta d'informació sobre com el Brexit impactarà en l'economia de la zona euro en els propers anys, i l'alta probabilitat que les projeccions dels experts no es revisin de forma espectacular”.

Així mateix, també s'han conegut les dades de l'IPC de la zona euro, que es va situar en el 0,2% anual al juliol, la qual cosa suposa una desena més que el mes anterior i el mateix nivell que el registrat un any abans, segons les dades de l'oficina europea d'estadístiques Eurostat. La xifra confirma la dada avançada publicada a principis de mes, igual que ocorre amb la dada d'inflació per al conjunt de la Unió Europea, que es va elevar una desena al juliol fins al 0,2%.

WAL-MART BAT PREVISIONS

Al terreny empresarial destaca la cadena de supermercats Wal-Mart, que ha superat previsions amb els seus resultats trimestrals. Al moment del tancament dels mercats a Europa pujava un 1,76%, després de presentar un benefici trimestral de 3.773 milions de dòlars, un 8,6% més que en el mateix període de l'any anterior. Les vendes trimestrals van pujar lleugerament un 0,5%, fins a 120.854 milions de dòlars, i respecte a la previsió anual de beneficis, Wal-Mart anticipa un benefici per acció (BPA) entre 4,15 i 4,35 dòlars, enfront de la previsió del consens de 4,27 dòlars. La seva anterior estimació oscil·lava en un interval entre 4,00 i 4,30 dòlars.

Vestas, líder eòlic mundial, ha millorat les seves perspectives de negoci per aquest any, un anunci que provocat un ral·li al títol

Per la seva banda, el fabricant danès d'aerogeneradors Vestas, líder eòlic mundial, ha millorat les seves perspectives de negoci per aquest any, un anunci ha provocat un ral·li en el títol, que ha tancat a la Borsa de Copenhaguen amb una pujada del 9,87% de la qual s'ha contagiat el seu competidor espanyol Gamesa, que ha estat un dels millors en l'Ibex 35 aquest dijous, en tancar amb una pujada del 3,05% fins als 19,73 euros.

La firma danesa ha publicat els seus resultats fins a juny, amb un benefici de 313 milions d'euros en el primer semestre, la qual cosa suposa un increment anual del 79%. Entre abril i juny, el creixement és major, en obtenir guanys de 278 milions d'euros, més del doble que els 125 milions generats en el mateix període de l'any anterior.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que “malgrat les pujades d'aquest dijous tècnicament tot segueix més o menys igual. Hem perdut una gran oportunitat de superar resistències, com la que el nostre selectiu presentava als 8.720 punts i després de diverses sessions consecutives intentant deixar-la enrere se'ns girava de nou a la baixa”.

"Hem perdut una gran oportunitat de superar rsistències, com la que el nostre selectiu presentava als 8.720 punts"

Per a l'expert, “dins de que la tendència de mig termini segueix sent baixista, almenys tenim dues referències de control clares a seguir d'a prop al nostre IBEX-35: els 8.230 punts com a zona de suport i els 8.753 punts com a zona de resistència”. En aquest sentit, assenyala que “en la mesura en què l'IBEX-35 cotitzi dins d'aquest interval de preus no tindrem novetats dins del lateral de l'últim mes i mitjà”.

Ara bé, adverteix que “la superació de la resistència dels 8.753 punts, en tancaments, ens faria assumir com a escenari més probable un atac a la qual al meu entendre és la resistència a batre sí o sí per assistir d'una vegada per totes al que pot ser l'avantsala d'un primer impuls alcista: els 8.912 punts (màxims de la sessió prebrexit)”. “De la mateixa manera hem de saber que la perforació del suport dels 8.230 punts ens estaria dibuixant una petita figura de canvi de tendència en 'doble sostre' amb projecció de caiguda cap a la zona de suport dels 7.835 punts i per sota els mínims anuals en els 7.600 punts”.

Últimas noticias