L’IBEX aconsegueix tancar en positiu: els inversors opten per la cautela després dels atemptats de París

Les principals borses europees han tancat la sessió amb lleugeres caigudes

Per

Bolsamania | 16 nov, 2015

Actualitzat : 18:12

Les borses europees s'han sobreposat als atemptats de divendres a París, malgrat haver obert la sessió amb caigudes superiors a l’1%. Els brutals atacs que es van viure a la capital francesa divendres a la nit han afegit encara més incertesa al mercat, que aquest dilluns ha optat per la cautela.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 puja un 0,13%, fins a 10.124,50 punts. La resta de borses europees, per contra, registren lleugeres caigudes del 0,15% de mitjana.

Divendres a la nit París va ser l'escenari d'una sèrie d'atemptats terroristes que es van saldar amb més d'un centenar de morts. L'Estat Islàmic ha reivindicat l'autoria d'aquestes accions, i ha amenaçat amb nous atacs en altres països que donen suport a l'ofensiva contra Síria, especialment els Estats Units.

En aquest context, el temor que es produeixin nous atemptats s'ha convertit en un factor més d'incertesa a curt termini per a les borses mundials, encara que la jornada d'aquest dilluns ha estat marcada per la cautela.

«Com que l’objectiu ha estat París, això, en una certa escala, afectarà la confiança del consumidor europeu, el turisme i, encara que en una mesura inferior, l'assignació d'actius», consideren els analistes de Bankinter, que creuen que «s'afavoriran els actius refugi, encara que probablement aquesta actitud tindrà una vida curta a causa de la pressió del flux de fons dels bancs centrals (el BCE, sobretot) i l'escassetat d'alternatives d'inversió amb retorns decents».

Així doncs, assenyalen que «toca de nou espera i tensió, cosa que havia de ser així de tota manera abans dels atemptats de París, però després dels atacs encara ho és més». «Aquesta setmana no hi haurà referències realment capaces de moure el mercat, que haurà de digerir els atemptats, així que ens espera una setmana baixista, però no preocupant», preveuen.

«París és una de les ciutats més importants del món en termes de despesa en luxe», recorda Gregoire Laverne, gestor de fons de Roche Brune Asset Management, en declaracions a Reuters. Aquest analista assenyala que el moment en què s'han produït aquests fets suposarà una garrotada per al turisme i el consum, ja que ha estat unes setmanes abans de Nadal, «el període més important per a les detallistes». «Definitivament, aquests atacs tindran un impacte negatiu a llarg termini en el sector turístic a França i en tots els sectors que depenen del turisme, però encara no es pot mesurar, malgrat que el mercat tendeix a prevenir el pitjor escenari», apunta.

ECONOMIA

Aquest dilluns s'han publicat les dades d'inflació de la zona euro, que es va incrementar dues dècimes durant el mes d'octubre, fins al 0,1%, en línia amb les previsions. En taxa interanual, l'IPC va pujar un 0,1%, en comparació del 0,0% esperat i anterior.

Després de conèixer-se aquestes dades, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vitor Constancio, ha assenyalat que els baixos nivells d'inflació reflecteixen la feblesa de la recuperació. Constancio també creu que, per aconseguir que la inflació s'apropi als objectius de l'organisme monetari, caldrà mantenir els tipus d'interès baixos (actualment es troben en el mínim històric del 0,05%) durant un llarg període de temps.

També hem sabut que el Japó va entrar en recessió durant el tercer trimestre després d'una caiguda del PIB del 0,2%. Es tracta de la segona contracció trimestral consecutiva del PIB japonès després de la registrada entre l’abril i el juny, del 0,7%.

EMPRESES

IAG tanca com el pitjor valor de l'IBEX-35 la sessió d’aquest dilluns, amb una caiguda del 2,60%, un exemple que l'impacte dels atemptats de París s’està deixant sentir en les companyies relacionades amb el sector turístic.

Prisa es dispara un 11,34% al mercat continu després d'anunciar una ampliació de capital de 64 milions d'euros.

Abengoa s'ha adjudicat quatre contractes a Xile per un valor total de 167,5 milions. En tancar la sessió, les seves accions cauen un 1,77%.

H&M ha presentat aquest dilluns les seves xifres de vendes, que posen de manifest un increment del 12% durant el mes d'octubre. Després d'aquesta dada, la cadena sueca de botigues de roba acumula 31 mesos consecutius de pujades en les seves vendes.

ANÀLISI TÈCNICA

«Malgrat el tancament més o menys pla de l’IBEX-35, el sabor de boca final que ens ha deixat no és dolent», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «I no ho és perquè a primera hora de la sessió, tan bon punt hem obert, el selectiu queia un 1%, mentre que els futurs europeus començaven el dia amb descensos del 2% contagiats pels nervis propis dels atemptats terroristes d'aquest divendres a París. I és que els dos grans futurs europeus (Dax i Euro Stoxx 50), que tanquen alhora que Wall Street, cotitzen plans en aquest moment».

A l'IBEX-35, «resulta que els mínims d'aquest dilluns (10.005 punts) han aconseguit trobar vall, al cèntim, en la zona de suport que hem estat comentant aquests últims dies, el nivell de 10.000 punts», assenyala aquest expert. «Però si mirem la resta d'índexs europeus, els mínims dels primers minuts de negociació coincidien, al cèntim, amb un suport als màxims del mes de setembre que ens plantejàvem com a escenari més probable des de finals d'octubre», destaca.

En aquest context, Rodríguez considera que «la reacció als atemptats de divendres no hauria fet sinó accelerar el moviment de cerca de suports, però poca cosa més». Després d'aquests moviments, assenyala que, «mentre no es perforin els mínims d'aquest dilluns a les borses europees, hi ha la possibilitat que els índexs intentin, a poc a poc, reestructurar-se de nou a l'alça a la recerca dels màxims de fa un parell de setmanes».

Últimas noticias