L'IBEX es desinfla per la caiguda de les elèctriques i els dubtes de Wall Street

Enagás ha baixat un 5%, Red Eléctrica un 4% i Gas Natural un 3%

Per

Bolsamania | 10 nov, 2016

Actualitzat : 18:24

Jornada d'anada i tornada per l'IBEX-35 i la resta de borses europees, que s'han girat clarament a la baixa en la part final del dia. Quan els inversors se les prometien molt feliços després de la reacció alcista de Wall Street pel triomf de Donald Trump, la volatilitat ha fet acte de presència als mercats i ha deixat a molts inversors amb el 'peu canviat'.

L'IBEX ha baixat un 1,63%, fins a 8.756,80 punts, després d'arribar a pujar més de l'1% i marcar un màxim intradia en 9.054 punts, zona que coincideix a més amb una resistència tècnica important. A Wall Street, el Dow Jones ha marcat un màxim històric per sobre de 18.700 punts, però s'ha girat a la baixa, llastrat pel negatiu comportament del sector tecnològic (Facebook i Amazon cauen un 5%) i el sector elèctric.

A Espanya, precisament les grans perdedores del dia han estat elèctriques com a Red Eléctrica, que ha baixat un 4%, seguit d'Iberdrola (-2,7%) i Gas Natural (-3,2%). Enagás ha baixat un 5% i un altre valor que ha tingut un mal dia ha estat Telefónica, que ha baixat un 3%. Encara que les pèrdues han estat molt generalitzades. Cellnex ha baixat un 6% i Aena, Merlin Properties i Amadeus un 4%.

Per contra, són els bancs els qui han liderat els avenços, encara que en molta menor mesura que a l'inici de la sessió, amb guanys del 4% per Bankia i del 3% per a Banc Sabadell. A més, han publicat resultats Mapfre, que ha baixat un 3% després de diminuir el seu benefici un 3,3% fins a setembre, i Técnicas Reunidas, que ha liderat els guanys en pujar prop del 4%. Altres valors que ho han passat malament aquest dijous han estat els relacionats amb les energies renovables, com Acciona (-2%) i Gamesa (-4%).

En el cas del sector elèctric espanyol, una de les raons que explica aquest moviment és l'ajustament de carteres que estan realitzant els inversors després de la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units. Credit Suisse comenta que “les rendibilitats globals haurien de reajustar-se a l'alça”, perquè la presidència de Trump “reforçarà a l'alça la tendència de les rendibilitats dels bons americans i globals”. En aquest sentit, consideren que els bancs seran els grans beneficiats, mentre els sectors més exposats a l'emissió de bons, com les utilities, es veuran més perjudicats.

LA INCERTESA SEGUEIX AQUÍ

Malgrat la reacció alcista inicial de Wall Street, no deixa de ser cert que el triomf de Donald Trump genera un escenari d'incertesa que està aquí i que començarà a materialitzar-se a mesura que el nou president dels Estats Units comenci a 'moure fitxa'. En l'àmbit econòmic, preocupa a curt-mig termini aquesta esperada pujada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), ja que durant la seva campanya Trump ha estat molt crític amb Yellen i amb la manera d'aquesta d'aplicar la seva política econòmica. Caldrà veure si la Fed decideix esperar per realitzar aquesta pujada de tipus i, sobretot, caldrà veure si Yellen, com alguns pronostiquen, aguanta en el càrrec o decideix dimitir. Per a Jesús Sánchez Quiñones, director general de Renta 4, és segur que no acabarà el seu mandat.

"La possibilitat que la Reserva Federal (Fed) apugi tipus al desembre creiem que segueix 'viva', més encara si els mercats s'estabilitzen a partir d'ara. En aquest sentit, assenyalar que la reacció a la baixa dels bons nord-americans ahir, que va impulsar a l'alça les seves rendibilitats, va lligat a aquestes expectatives de pujades de tipus i al fet que la política fiscal expansiva anunciada per Trump, que és clarament inflacionista, acabarà per substituir en els propers anys a la política monetària no convencional que ha vingut aplicant el banc central nord-americà", assenyalen els analistes de Link Securities.

ANÀLISI TÈCNICA

"Sessió contrària a la d'aquest dimecres en el nostre selectiu, que després d'obrir amb pujades properes al 1% tanca amb importants caigudes. L'explicació del moviment d'aquest dijous és senzilla: simplement l'índex no ha pogut amb la resistència dels 9.040 punts, el buit a la baixa al que venim fent referència en les últimes sessions", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Aquest expert assenyala que mentre el selectiu no aconsegueixi superar els màxims d'aquest dijous, en 9.054 punts, no podrem esperar un nou moviment alcista. Pel costat dels suports, la principal referència a vigilar es troba en els mínims de setembre i octubre, en els 8.540 punts. Rodríguez destaca la feblesa de l'Ibex respecte a la resta d'índexs europeus, i en particular el mal comportament de dos grans valors, BBVA (per la seva exposició a Mèxic) i Telefónica (l'operadora ha perforat l'important suport de 8,60 euros).

Últimas noticias