Jornada d’infart per a l’IBEX: puja un 0,07% després d’arribar a disparar-se un 3,8%

El selectiu espanyol ha arribat a marcar un màxim intradia de 9.105 punts

Per

Bolsamania | 10 mar, 2016

Actualitzat : 18:14

Jornada d'infart per a l'IBEX, que ha vist com els guanys es frenaven bruscament en la part final del dia malgrat les mesures del Banc Central Europeu. La volatilitat al mercat ha estat elevadíssima, i ha enxampat desprevinguts molts inversors de curt termini. El selectiu espanyol ha arribat a marcar un màxim intradia de 9.105 punts (+3,8%), però des d'aquí s'ha girat a la baixa i ha tancat amb una cotització de 8.766,90 punts (+0,07%).

En altres mercats importants, les coses han estat fins i tot pitjors. Per exemple, el Dax alemany ha arribat a marcar un màxim intradia de 9.995 punts, però ha tancat amb pèrdues del 2,3% i una cotització de 9.498 punts. I el Cac francès ha pujat fins a 4.580 punts per tancar amb vendes de l'1,7% i una cotització de 4.350 punts. Una jornada d’«anada i tornada» lletja que no ha agradat gens als analistes tècnics.

Al mercat del petroli, el cru registra pèrdues destacades, superiors al 2,5% en el cas del Brent, que perd els 40 dòlars. A més, la sessió està sent d'infart al mercat de divises. Després de conèixer-se les primeres decisions adoptades pel BCE, la moneda única es depreciava contra el dòlar fins a marcar un mínim de la sessió d’1,08220. No obstant això, des de la zona de mínims, el dòlar ha començat a depreciar-se contra l'euro a marxes forçades: les caigudes s’han accelerat 15 minuts abans que les borses de Wall Street obrissin les portes i duren fins al moment actual.

Tant és així que fa uns minuts l’encreuament ha arribat a marcar un màxim de la sessió d’1,1168. O, el que és el mateix, en poc més de dues hores hem vist com queia un 1,61% i després pujava un 1,50%. En tot cas, tal com comentàvem aquest matí a primera hora, mentre cotitzi dins de l’interval de preus comprès entre 1,04610, per sota, i 1,17140, per sobre, qualsevol tipus de moviment serà irrellevant des del punt de vista de l'anàlisi tècnica.

AQUESTES SÓN LES MESURES ANUNCIADES PEL BANC CENTRAL EUROPEU

El BCE ha abaixat els tipus d'interès fins al 0,00%. Sorpresa majúscula, ja que s'esperava que mantingués els tipus de refinançament en el 0,05%. D’altra banda, tal com es preveia, ha retallat el tipus de facilitat de dipòsit 10 punts bàsics, fins al -0,40%. A més, ha augmentat la quantitat mensual destinada a la compra d'actius fins a 80.000 milions d'euros (+20.000 milions).

Les mesures anunciades pel BCE en aquesta reunió del mes de març han estat bàsicament cinc:

1. Retallada dels tipus de refinançament fins al 0,00%.

2. Retallada del tipus de facilitat de dipòsit fins al -0,4% (10 punts bàsics).

3. Augment de la quantitat mensual destinada a la compra d'actius des de 60.000 fins a 80.000 milions d'euros a partir de l’abril.

4. Inclusió de la compra de deute corporatiu en el seu pla de compra d'actius.

5. Inici d’una sèrie de quatre noves LTRO (operacions de refinançament a llarg termini) amb venciment a quatre anys.

QUINS EFECTES PODEN TENIR LES NOVES MESURES ANUNCIADES?

Els experts assenyalen que aquest paquet de mesures té dues línies d'atac diferenciades: en primer lloc, una relaxació general de la política monetària en forma d'augment de les QE i d'uns tipus més baixos, i en segon lloc, un esforç específic per proporcionar als bancs fons més barats que ells puguin transmetre als seus prestataris, cosa que, juntament amb les compres de bons corporatius, ha de «crear condicions de finançament substancialment més fàcils per a les empreses».

Les mesures adoptades pel BCE deixen un panorama complicat a la Reserva Federal (Fed) amb vista a la setmana que ve. Recordin que hi ha reunió de política monetària de la Fed dimecres que ve i que, si ja eren pocs els que esperaven una pujada de tipus en aquesta trobada, ara encara en són menys. Les divergències entre la política econòmica del BCE i la de la Fed es posen més en evidència que mai.

UNA SESSIÓ D'ANADA I TORNADA QUE DEIXA MALES SENSACIONS

«No m'agrada la sessió d’“anada i tornada” d'aquest dijous en els índexs europeus, i especialment en l’IBEX-35. Per què? Molt senzill. En les últimes setmanes hem comentat per activa i per passiva que el nostre objectiu per al rebot el situàvem en la zona de 9.100-9.200 punts, que no és més que la “línia clavicular”, ara resistència i abans suport, del gran cap-i-espatlles que es confirmava just la primera setmana del 2016.

»Amb això no vull dir, ni molt menys, que ara hàgim de caure amb força a la recerca dels mínims anuals. Res més lluny de la realitat. Però sí que és cert que el preu ha marcat aquest dijous el nivell de 9.105 punts (quan el selectiu pujava un 3,80%) i en els últims minuts el teníem “demanant l'hora” per no tancar en negatiu. La sessió d’“anada i tornada” és de manual, i en condicions normals vindria a dir-nos que toca caure, almenys a curt termini. Fins on? El primer suport el tenim en el buit alcista de 8.600 punts i, per sota, tenim la zona de 8.400-8.450 punts. En tot cas, no ens enganyem, la sessió d'aquest dijous no podia acabar pitjor», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

ALTRES MERCATS

Els futurs del barril de cru Brent cauen un 2,6%, fins a 39,97 dòlars, al NYMEX.

Els bons del Tresor a 10 anys cauen 15/32 dòlars; la rendibilitat puja fins a l'1,932%.

L'euro puja un 1,5%, fins a 1,1162 dòlars.

Últimas noticias