L'IBEX trenca la tendència baixista animat pel Banc d'Anglaterra: puja un 1,5%

L'organisme que dirigeix el governador Mark Carney ha baixat els tipus d'interès al 0,25%

Per

Bolsamania | 04 ago, 2016

Actualitzat : 18:32

El selectiu espanyol ha aconseguit acabar amb la tendència de caigudes que ha experimentat els últims dies animat per la decisió del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) que, aquesta vegada sí, ha baixat els tipus d'interès. L'IBEX-35 ha aconseguit la seva primera pujada del mes d'agost, de l'1,48% fins als 8.385 punts, i la resta de borses europees també han finalitzat el dia en el terreny dels guanys.

Destaca entre els parquets del Vell Continent el rebot que ha experimentat el FTSE 100, l'índex de referència de la borsa de Londres. Abans de que es conegués la decisió de l'organisme que presideix Mark Carney cotitzava amb lleugeres alces, però després de l'esperada baixada de tipus des del 0,50%, nivell en el qual es mantenien des de 2009, fins al 0,25% ha començat a pujar amb força i finalment ha acabat amb un avenç de l'1,59%.

Llegiu també: El Banc d'Anglaterra retalla els tipus d'interés al 0,25% i amplia un programa de compra d'actius

El Banc d'Anglaterra no només ha rebaixat els tipus d'interès, sinó que a més ha adoptat altres decisions que molts experts han qualificat d' històriques. I és que ha aprovat un paquet d'estímuls monetaris que ha estat molt ben rebut pel mercat. En concret, ha elevat el seu programa de compra d'actius fins a 435.000 milions de lliures des dels 375.000 milions de lliures anteriors, i a més ha anunciat que a partir d'ara comprarà bons corporatius per valor de 10.000 milions de lliures. També engegarà un nou Term Funding Scheme (Esquema de Finançament) per “reforçar la transmissió de la retallada de tipus” a l'economia real.

Totes aquestes decisions s'han adoptat davant els dubtes que existeixen entorn de les conseqüències que tindrà la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE). Els analistes esperaven que el BoE retallés els tipus en la seva reunió del passat mes de juliol per contenir l'empitjorament de l'economia britànica que es ve vaticinant des del passat 23 de juny, quan es va celebrar el referèndum, encara que sorprenentment no ho va fer. Ara sí que ha decidit actuar.

Llegiu també: La caiguda de les reserves de divises deixa poc marge de maniobra al Banc d'Anglaterra

“Després del vot de Regne Unit per abandonar la Unió Europea, el tipus de canvi ha baixat i la previsió per al creixement a curt i mig termini s'ha deteriorat de manera important. La caiguda de la lliura impulsarà la inflació a mitjà termini cap a l'objectiu del 2% i probablement li faci superar aquest objectiu, abans que desaparegui l'efecte del tipus de canvi”, ha explicat el BoE en el seu comunicat.

Segons ha dit Peter Boockvar, analista cap de mercat del Grup Lindsey, en una nota dirigida a clients de la qual es fa ressò CNBC, la rebaixa dels tipus d'interès i la resta d'estímuls que ha aprovat el BoE demostra en poques paraules que “el Banc d'Anglaterra està caient en el mateix parany que la Reserva Federal, el Banc de Japó i el Banc Central Europeu (BCE) amb l'esperança de veure un resultat diferent”.

Llegiu també: Així reacciona la lliura davant de l'euro i davant del dòlar a la retallada de tipus per part del BoE

Un punt de vista que no comparteix Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, que ha dit que el Banc d'Anglaterra ha estat “un dels únics bancs centrals a anunciar un paquet d'estímul que sembla, almenys ara com ara, ha superat les expectatives del mercat i sembla satisfer als inversors, alguna cosa en el que altres bancs centrals han fallat aquest any”.

I només conèixer la decisió del BoE la lliura s'ha depreciat amb força. Al moment del tancament es devaluava un 1,25% contra l'euro fins als 0,84736 i un 1,37% contra el dòlar fins al nivell dels 1,31369. “Hi havia una necessitat clara per al Banc d'Anglaterra de passar a l'acció i les mesures adoptades ajudaran a reduir els costos d'endeutament, estimular més préstecs, apuntalar la confiança i per descomptat empènyer la lliura més a baix en benefici dels exportadors”, ha dit Chris Williamson, economista cap de Markit.

A L'ESPERA DE L'INFORME D'OCUPACIÓ DELS EUA

En el plànol macroeconòmic, les referències han estat més aviat escasses. L'única cosa destacable ha estat la subhasta de deute a Espanya i les dades de peticions setmanals de desocupació a EUA. Aquestes últimes han pujat en 3.000 fins a les 269.000, elevant-se així fins al nivell més alt registrat des de finals de juny. No obstant això, segons recull Marketwatch, malgrat l'augment el nombre total de sol·licituds es mantenen molt per sota del punt màxim de 277.000 que van marcar a mitjans del mes de juny. Els analistes esperaven un total de de 263.000 peticions en la setmana que s'estén del 24 de juliol al 30 de juliol.

Aquestes dades es coneixen un dia abans que el Departament de Treball dels EUA doni a conèixer les dades de l'atur del mes de juliol. El consens espera la creació de 180.000 ocupacions i que la taxa d'atur es mantingui en el 4,9%.

Per la seva banda, el Tresor espanyol ha inaugurat les emissions previstes per al mes d'agost en un moment en el qual la prima de risc ha baixat fins a l'entorn dels 110 punts bàsics i la rendibilitat del bo a deu anys està prop del mínim històric del 1% per primera vegada. Malgrat això, ha col·locat 3.040 milions d'euros, lluny dels seus màxims previstos de 3.750 milions.

OHL ACABA A LES TAULES

En el plànol empresarial, aquest dijous mereix especial esment OHL. La companyia, que en els últims dies havia acumulat una caiguda del 42,36%, ha tancat al Mercat Continu amb una lleu pujada del 0,05%, fins als 2,11 euros després d'haver arribat a avançar més d'un 6% en l'obertura.

La contínua caiguda de les accions de la constructora en els últims dies s'ha produït com a conseqüència dels resultats que va presentar divendres passat. OHL va reportar una reducció del seu benefici del 94,3% en el primer semestre fins als 3 milions d'euros. I per si això fos poc Moody's va rebaixar aquest dimecres un graó, des de 'B2' fins a 'B3', la qualificació que tenia assignada a l'empresa.

També cal destacar la pujada que ha experimentat el sector bancari a l'IBEX. El millor de tots ha estat CaixaBank, amb un rebot del 3,50% fins als 2,18 euros, seguit per Banc Santander, que ha pujat un 2,78% fins als 3,59 euros. Bankinter (2,69%), BBVA (2,54%) i Popular (2,24%) també han experimentat forts avenços.

Llegiu també: Dia: a priori les últimes caigudes són una interessant oportunitat de compra

ANÀLISI TÈCNICA

“Malgrat les pujades d'aquest dijous en l'Ibex 35 tot segueix igual”, ha dit José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Segons l'expert, “apostàvem per un rebot cap als 8.400 punts (50% del cos real de la vela correctiva d'aquest dimarts) i el màxim ho hem marcat en els 8.424 punts”, i “no descartem que aquest rebot tingui continuïtat al llarg dels propers dies”. No obstant això, en la seva opinió, “fins que no siguem capaces de saltar i confirmar per sobre dels 8.912 punts (màxims de la sessió prebrexit) tot moviment alcista en el nostre selectiu formarà part d'un simple rebot dins d'una tendència a la baixa, impecable, de mig termini”.

De fet, ha explicat, en el gràfic diari adjunt “podem veure com els preus segueixen cotitzant per sota de la directriu a la baixa de l'últim any i cada vegada que l'ha tocat se'ns ha girat amb violència a la baixa”. “Seguim a l'espera que el sector dels bancs europeus (SX7I) sigui capaç de pujar amb força i ens dibuixi algun tipus de figura de tornada que ens convidi a apostar per un moviment a l'alça sostingut”, però “de moment tenim el que hem de no és una altra cosa que un simple rebot sense implicacions de fortalesa de cap tipus”.

Llegiu més:

Las empresas españolas tardan menos que la media europea en efectuar sus pagos

Ferrovial toma títulos propios por 22,8 millones en la última semana dentro de su plan de recompra

IAG eleva un 20,8% sus pasajeros hasta julio, con 57,3 millones

Últimas noticias