Draghi demana més eines per avaluar el risc sistèmic a la zona euro

"El marc general per a la política macroprudencial segueix sent incomplet", afirma

Per

Bolsamania | 26 set, 2019

Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), ha demanat desenvolupar més eines de política macroprudencial a la zona euro per evitar l'impacte de futures crisis econòmiques i anticipar-se a les seves conseqüències negatives.

Durant la seva última compareixença davant la trobada anual de la Junta Europea de Risc Sistèmic (European Systemic Risk Board), el banquer central italià ha reconegut els avenços realitzats durant els últims vuit anys, però al mateix temps ha assenyalat que "encara hi ha assumptes pendents".

"Cal millorar les eines analítiques per avaluar el risc sistèmic: els instruments macroprudencials per prevenir o mitigar el risc sistèmic han de seguir el ritme de l'evolució del sistema financer, i el marc de polítiques ha de desenvolupar-se més", ha explicat.

En la seva opinió, "el marc general per a la política macroprudencial a Europa segueix sent incomplet". Per Draghi, calen "progressos en tres àrees clau per contrarestar el risc sistèmic de manera més efectiva: millors eines analítiques, nous instruments que contrarestin el desenvolupament del risc fora del sector bancari i un marc més clar per governar les accions polítiques".

Per això, considera necessari "invertir en noves tecnologies per a l'anàlisi de dades i millorar la capacitat de les autoritats per vincular i compartir dades i coneixements tècnics".

La segona àrea de millora per al marc macroprudencial a Europa implica mantenir el ritme de l'evolució del sistema financer. Per Draghi, això "requereix ampliar la gamma d'instruments macroprudencials més enllà dels disponibles actualment, que se centren gairebé exclusivament en el sector bancari".

La tercera àrea per millorar la política macroprudencial implica establir un marc conceptual més clar per governar les discussions i intervencions polítiques. "Aquest marc facilitaria la comunicació amb els participants del mercat i el públic en general, i ajudaria a mitigar qualsevol risc de biaix d'inacció", ha dit el dirigent.

Últimas noticias