L'activitat econòmica als Estats Units mostra una "sòlida contracció" al novembre

Tot i que les pressions inflacionistes van disminuir per a les empreses del sector privat

Per

Bolsamania | 23 nov, 2022

Les empreses del sector privat als Estats Units han registrat una nova caiguda en la seva activitat al novembre, segons les últimes dades 'flaix' (avançades) PMI d'S&P Global. L'índex de serveis va baixar fins als 46,1, enfront del 47,8 del mes passat i del 47,9 esperat pel consens. Per part seva, el PMI manufacturer es va contreure fins als 47,6, des dels 50,4 d'octubre, mentre que el mercat n'esperava 50.

La caiguda general a l'activitat, que dona una "sòlida contracció", va ser la segona més pronunciada des del maig del 2020, ja que "la inflació, l'augment dels costos d'endeutament i la incertesa econòmica van pesar sobre la demanda", destaquen des d'S&P Global.

L'índex de producció compost 'flaix' PMI va baixar a 46,3 al novembre, enfront dels 48,2 de principis del quart trimestre. Aquesta taxa de contracció va ser la més aguda des de l'agost i es troba entre les més pronunciades des del 2009.

Les condicions de la demanda van empitjorant a mesura que avança el quart trimestre, amb unes noves comandes a tot el sector privat que van caure al novembre al ritme més alt des de l'inici de la pandèmia, el maig del 2020. D'acord amb la demanda moderada, les empreses van augmentar la seva força laboral només marginalment al novembre.

Els fabricants i els proveïdors de serveis van registrar les caigudes més pronunciades en els nous negocis, amb moltes empreses afirmant que l'impacte de la inflació i les taxes d'interès havien portat a una vacil·lació més gran i ajornaments per part dels clients a l'hora de realitzar comandes.

El ritme de caiguda de les noves comandes d'exportació també es va accelerar al novembre, ja que es van unir la debilitat de la fabricació amb un desenvolupament decreixent del sector serveis als mercats externs.

L'aspecte més positiu és que les pressions inflacionistes van disminuir aquest mes. La inflació en el cost dels insums del sector privat es va suavitzar per sisè mes consecutiu, creixent al ritme més lent des del desembre del 2020. Tot i que segueix augmentant a un ritme molt per sobre de la mitjana històrica, les empreses van notar disminucions en el preu d'alguns components clau, fusta, acer i plàstic.

Com a reflex del creixement més lent en el cost dels insums, les empreses van augmentar els preus de venda a la taxa més baixa dels darrers dos anys. El ritme d'inflació en els preus va ser més suau que el vist a principis d'any.

Algunes empreses afirmen que es van fer concessions i descomptes per atraure els clients al mig de l'entorn de feble demanda.

Mentrestant, la menor entrada de noves comandes va conduir a una forta reducció en els nivells de feines pendents a les empreses nord-americanes. La caiguda en els treballs endarrerits va ser la més pronunciada en dos anys i mig.

Tot i les desafiants condicions de la demanda, les empreses van reportar un repunt de les expectatives de producció per als propers 12 mesos al novembre.

"Les condicions comercials als EUA van empitjorar al novembre, segons l'enquesta preliminar del PMI, amb la producció i la demanda caient a un ritme creixent, d'acord amb la contracció de l'economia a una taxa anualitzada de l'1%", ha indicat Chris Williamson, economista en cap de negocis a S&P Global Market.

Williamson ha afegit que "les empreses estan reportant vents en contra creixents per l'augment del cost de la vida, l'enduriment de les condicions financeres, amb els costos d'endeutament notablement més alts, i una demanda debilitada, tant al mercat intern com al d'exportació".

"En aquest entorn, les pressions inflacionàries haurien de continuar refredant-se durant els propers mesos, però mentrestant l'economia segueix dirigint-se més profundament a una probable recessió", ha conclòs.

Últimas noticias