La inflació PCE dels EUA baixa fins al 6% i la subjacent cau al 5% a l'octubre

El consens esperava una caiguda en els dos indicadors

Per

Bolsamania | 01 des, 2022

Les pressions inflacionistes comencen a remetre's als Estats Units. El deflactor de consum privat PCE a l'octubre ha baixat fins al 6% en taxa interanual, després de tancar el setembre al 6,3%. L'índex ha estat publicat aquest dijous per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, ha caigut fins al 5%, dues dècimes per sota del registre del setembre.

El consens esperava un descens en els dos indicadors, ja que havia anticipat una caiguda de la inflació PCE subjacent fins al 5%, com finalment ha passat, mentre que vaticinava un descens de l'índex general fins al 6,2%, per la qual cosa el resultat final del 6% ha millorat aquesta expectativa.

Pel que fa al mateix mes de fa un any, els preus dels béns van augmentar un 7,2%, mentre que els serveis es van encarir un 5,4%. Els preus dels aliments van augmentar un 11,6% i els de l'energia es van incrementar un 18,4%.

La mesura d'inflació preferida de la Reserva Federal (Fed) per determinar l'evolució dels preus ha pujat un 0,3% mensual a l'octubre, igual que al setembre, i per sota de la dada anticipada pel mercat (0,5%). Pel que fa al mes anterior, els preus dels béns van augmentar un 0,3% i van reflectir un increment en els preus dels béns no duradors (encapçalats per la benzina i altres béns energètics).

Els preus dels serveis van augmentar un 0,4% mensual (liderats pels serveis d'alimentació i allotjament i els serveis d'habitatge). Els preus dels aliments es van incrementar un 0,4% durant l'octubre, mentre que els preus de l'energia van augmentar el 2,5%.

Pel que fa a l'índex mensual d'inflació subjacent, que exclou els aliments i l'energia per calcular-lo, va pujar un 0,2% des del setembre.

Pel que fa als ingressos personals als EUA, durant el mes d'octubre s'han incrementat un 0,7%, davant el 0,4% del mes anterior, mentre que el mercat esperava que es mantingués al 0,4%. Les despeses personals, per part seva, han pujat un 0,8%, en línia amb el que s'esperava.

Des de Pantheon Macroeconomics subratllen que "la despesa d'octubre es va veure impulsada per un repunt del 6,9% a les vendes d'automòbils", encara que "la despesa en altres béns i serveis també va augmentar". Aquest increment es basa en què "la gent encara està esgotant els seus estalvis pandèmics acumulats".

"El fort començament del trimestre significa que el consum real augmentarà a una taxa anualitzada del 3,3% en el conjunt del quart trimestre, fins i tot si la despesa no canvia mes a mes tant al novembre com al desembre", afegeixen.

A més, aquest dijous també s'han conegut les peticions setmanals d'atur als EUA, que mostren un descens fins a les 225.000, segons les dades que publica el Departament de Treball nord-americà. La dada és inferior al que anticipava el consens, que n'esperava 235.000, i també es troba per sota del registre de la setmana passada, que va tancar en 241.000, després d'una revisió a l'alça des de les 240.000.

Els analistes d'Oxford Economics consideren que aquest descens de les peticions setmanals de desocupació ha de ser analitzat amb cura, ja que el veuen més com a "soroll" que com a un "senyal", ja que aquest registre "pot ser variable en aquesta època de l'any".

Últimas noticias