Els preus de producció als EUA es moderen, però menys del previst

L'IPP subjacent va repuntar un 0,4% al mes passat, per sobre del 0,3% esperat

Per

Bolsamania | 09 des, 2022

L'índex de preus de producció (IPP) dels Estats Units es va ubicar al novembre al 7,4% en taxa interanual, enfront del 8,1% (revisat a l'alça des del 8%) del mes anterior, segons les dades que publica l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La xifra es troba en línia amb la previsió de consens. Tot i això, la taxa mensual ha repuntat un 0,3%, per sobre del 0,1% anticipat.

Pel que fa a l'índex subjacent, que exclou els aliments i l'energia per calcular-lo, es va situar al 6,2% en taxa interanual, taxa que suposa un descens des del 6,7% d'octubre, encara que es troba per damunt de les expectatives del mercat (6%). En taxa mensual, la pujada de l'IPP subjacent al novembre va ser del 0,4%, cosa que indica una acceleració des del 0,3% d'octubre. Tot i que aquesta xifra també va superar la previsió del consens (0,3%).

L'IPP general va augmentar el novembre un 0,3% en taxa mensual, una xifra superior a l'esperada pel mercat, que n'havia anticipat un increment del 0,1%. D'aquesta manera, es va mantenir el ritme d'octubre, quan els preus també van pujar un 0,3%.

Aquest augment mensual es deu, fonamentalment, a l'avenç del 0,4% en els preus dels serveis de demanda final. Al voltant d'un terç d'aquest augment es deu a la pujada dels preus de l'assessorament d'inversió i serveis relacionats, que va saltar un 11,3%.

Per contra, els preus del transport de passatgers van caure un 5,6%. La venda al detall d'automòbils i recanvis d'automòbils i els serveis d'allotjament per a viatgers també van disminuir.

L'índex de béns de demanda final va pujar un 0,1% al novembre, després de l'augment del 0,6% registrat a l'octubre, liderat per un augment del 3,3% als preus dels aliments de demanda final.

Dins la demanda intermèdia del mes de novembre, els preus dels béns elaborats van caure 0,9%, l'índex dels béns no elaborats va disminuir un 3,2% i els preus dels serveis van augmentar un 0,6%.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, ha assenyalat que l'increment mensual registrat al novembre "va superar lleument les expectatives", tot i que subratlla que "la xifra interanual va ser una continuació de l'evidència que hem vist durant uns quants mesos i una confirmació addicional que la inflació als Estats Units s'està desaccelerant".

"La gran pregunta ara és si la inflació continuarà caient al rang anterior a la Covid, de l'1-2%, o s'establirà a un nivell estructuralment més alt, diguem-ne del 3-4%. Creiem que aquest últim és el resultat més probable, i la velocitat de reversió serà un factor clau que afectarà els preus dels actius al proper any", ha afegit.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics consideren que “la inflació de marges presenta una tendència a la baixa, i té un llarg camí per recórrer”.

"Les nostres projeccions de l'IPP suggereixen que és probable que la inflació subjacent del PCE (despesa en consum personal) caigui molt més ràpid del que espera la Fed. Els formuladors de polítiques esperaran a veure un canvi a la baixa en la inflació al consumidor, en lloc de respondre immediatament al missatge de l'IPP, però és probable que no hagin d'esperar gaire”, han destacat.

Últimas noticias