Els EUA eleva el creixement del PIB fins al 3,2% al tercer trimestre

La primera estimació havia donat una pujada del 2,6%, que va ser revisada fins al 2,9%

Per

Bolsamania | 22 des, 2022

L'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units ha revisat a l'alça el creixement del PIB del tercer trimestre fins al 3,2%. La primera estimació de l'indicador havia mostrat un augment del 2,6%, que posteriorment va ser revisat fins al 2,9%, i ara finalment ha quedat al 3,2%, millorant la previsió del consens, que esperava que es mantingués al 2,9%.

L'entitat encarregada de distribuir la dada destaca que aquesta tercera estimació "reflecteix principalment revisions a l'alça de la despesa de consum i la inversió fixa no residencial, que es van veure parcialment compensades per una revisió a la baixa de la inversió en inventaris privats". També es van registrar increments en les exportacions, en la despesa dels governs estatals i locals i en la despesa del govern federal.

L'augment de les exportacions va reflectir increments tant a béns com a serveis. Dins de les exportacions de béns, els principals contribuents a l'augment van ser els subministraments i materials industrials (en particular, els béns no duradors) i “altres” exportacions de béns i béns de capital diferents dels automotors. Per la seva banda, a les exportacions de serveis l'augment va estar liderat per "altres" serveis empresarials i viatges.

Pel que fa a la despesa dels consumidors, l'augment en els serveis (liderat per l'atenció de la salut i "altres" serveis) va ser compensat en part per una disminució en els béns (liderada pels vehicles de motor i recanvis, així com aliments i begudes).

Dins la inversió fixa no residencial, els augments en equips i productes de propietat intel·lectual van ser parcialment compensats per una disminució en estructures. L'augment de la despesa dels governs estatals i locals va estar liderat per pujades en la inversió en estructures i en la compensació dels treballadors públics. L'alça a la despesa del Govern federal va estar liderada per la partida de defensa.

El descens de la inversió fixa residencial va estar liderat per l'obra nova unifamiliar i les comissions dels corredors. Dins de la inversió privada en inventaris, la disminució va estar liderada pel comerç al detall, principalment a les botigues de mercaderia general.

L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 4,8% al tercer trimestre, fet que suposa una revisió a l'alça de 0,1 punt percentual respecte a l'estimació anterior.

Per part seva, l'índex de preus PCE va augmentar un 4,3%, sense canvis respecte a l'estimació anterior. Excloent-ne els preus dels aliments i l'energia, l'índex de preus PCE va augmentar un 4,7%, cosa que representa una revisió a l'alça de 0,1 punts percentuals sobre la primera estimació.

AUGMENT DE LES PETICIONS D'ATUR

També s'han publicat les dades d'atur setmanal, que donen un augment de les peticions setmanals de desocupació a la setmana del 16 de desembre fins a les 216.000, des de les 214.000 registrades a la setmana prèvia (revisat a l'alça des de ñes 211.000), mentre que el consens esperava que pugessin fins a les 222.000.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics subratllen que "aquesta és la segona impressió seguida d'aspecte suau després d'una sèrie d'augments", tot i que destaquen que aquest ambient positiu "es revertirà la setmana que ve", quan esperen que les peticions de desocupació s'elevin fins a prop de les 240.000.

"La tendència subjacent és a l'alça, a la defensa de l'augment en els anuncis d'acomiadaments, a mesura que les empreses responen a l'enduriment de les condicions financeres i creditícies. El creixement de l'ocupació s'ha alentit durant l'any, però continua sent força fort segons els estàndards històrics, però això no durarà gaire més", afegeixen.

Des d'Oxford Economics subratllen que "els ocupadors en general encara no estan acomiadant una gran quantitat de treballadors tot i que l'economia enfronta vents en contra".

"En general, les dades de sol·licituds són consistents amb un mercat laboral que encara està massa ajustat per a la Fed i la deixa en camí de pujar les taxes encara més el 2023 després de l'augment de taxes de 50 punts bàsics de la setmana passada", afegeixen.

Últimas noticias