La demanda de petroli no recuperarà els nivells previs a la crisi fins el 2022, segons la AIE

L'organisme espera un fort rebot de la demanda l'any vinent

Per

Bolsamania | 16 jun, 2020

La pandèmia de coronavirus colpejarà el creixement mundial i la demanda de petroli enguany, però les retallades de l'oferta per part dels productors i un repunt rècord de la demanda l'any vinent ajudaran a reequilibrar el mercat , segons ha assenyalat aquest dimarts l'Agència Internacional de l'Energia (AIE). No obstant això, la demanda no recuperarà els nivells previs a la crisi fins el 2022, afegeix l'organisme.

Al seu informe mensual sobre el mercat petrolier, l'AIE indica que mentre la demanda mundial de petroli caurà en 8,1 milions de barrils diaris enguany -una mica menys del que es preveu a l'informe del mes passat-, la demanda el 2021 es recuperarà amb un rècord de 5,7 milions de barrils diaris.

El retorn a l'activitat de les principals economies mundials ha estimulat una recuperació de la demanda de petroli. La demanda a la Xina a l'abril gairebé va tornar als nivells de l'any anterior, i la demanda de l'Índia va augmentar al maig.

Si aquest ressorgiment persisteix, i les nacions productores de petroli s'atenen als seus plans de restringir el subministrament mundial de petroli, "el mercat estarà en una base més estable a la fi de la segona meitat (de 2020)", va dir l'AIE al seu informe.

Si bé la decisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats d'estendre les retallades de producció fins a juliol ajudarà a accelerar el reequilibri del mercat petrolier, "no hem de subestimar les enormes incerteses" que el mercat encara enfronta, va afegir l'agència.

El petroli Brent cotitza a aquestes hores amb pujades del 0,5% (39,91 dòlars) mentre que el West Texas puja un 0,16%, fins a 37,18 dòlars.

L'agència va ajustar el seu informe de juny per tenir-hi en compte el pronòstic de la seva organització matriu, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, que va estimar un impacte global del 6% sobre el PIB el 2020 i un repunt del 5,2% el 2021. El ritme i l'èxit amb el qual les diferents nacions reobrin les seves economies és encara molt incert, va afegir l'agència.

Així com una demanda superior de l'esperat durant el tancament econòmic va fer que l'AIE reduís les seves previsions de la caiguda prevista de la demanda anual en 500.000 barrils al dia des de l'estimació del mes passat, la incipient recuperació en curs per al petroli i els seus productes ha estat desigual, i probablement continuarà sent així, va dir l'agència.

Últimas noticias