El petroli cau davant un acord imminent de l'OPEP per augmentar la producció

Sembla que durant les últimes hores hi ha hagut un acostament entre les dues 'faccions' del càrtel

Per

Bolsamania | 21 jun, 2018

El petroli retrocedeix posicions aquest dijous (barril Brent: -0,62%; barril WT: -0,43%) mentre s'especula amb que els membres de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) estarien a punt d’arribar a un acord. En principi, aquest extrem no es coneixeria fins a aquest divendres, però tot pot passar en aquest context enrarit marcat per la tensió entre els membres del càrtel.

Aràbia Saudita i Rússia (que no és membre de l'OPEP però va arribar a un acord amb aquesta per retallar la producció) voldrien augmentar la producció, mentre que l'Iran, l'Iraq i Veneçuela s'hi oposen i al·leguen que, en prendre aquesta decisió, s'estaria seguint el joc als Estats Units, que amb les seves sancions a l'Iran i Veneçuela ha promogut una retallada de la producció.

L'acord per retallar la producció entre l'OPEP i Rússia dura ja 18 mesos, però el panorama ha canviat i ara es tem que l'increment en el preu del cru (en màxims de tres anys i mig) contribueixi a provocar tensions al mercat i acabi debilitant la demanda.

CNBC assenyala que la ruptura en el si de l'OPEP, amb dues faccions clarament enfrontades, ha alimentat les especulacions que aquest any podria repetir el que va passar el juny de 2011, quan la trobada va acabar sense acord. No obstant això, sembla ser que durant les últimes hores ha augmentat l'optimisme i ja s'especula amb un acord imminent que podria arribar abans que el càrtel es reuneixi divendres.

Daniel Yergin, vicepresident d’IHS Markit i observador de l'OPEP, creu que les perspectives d'arribar a un acord han millorat des de dimarts.

"Sembla que estan en camí d'arribar a un nou acord que posarà més petroli al mercat", va dir a CNBC.

Dimarts, el ministre iranià de Petroli, Bijan Zanganeh, va apuntar que dubtava que l'OPEP pogués arribar a un acord aquesta setmana. Alhora, va criticar l'ús polític del petroli i el 'suport' de l'Aràbia Saudita i Rússia als Estats Units. En aquest sentit, va dir que les sancions nord-americanes contra els membres de l'OPEP, l'Iran i Veneçuela, havien fet pujar els preus del cru.

Últimas noticias