Ultimàtum de Johnson a la UE: hi haurà Brexit el 31 d'octubre hi hagi o no acord

El bloc comunitari creu que el Regne Unit va de farol

Per

Bolsamania | 31 jul, 2019

El ministre del Regne Unit per al Brexit, Stephen Barclay, ha indicat aquest dimarts que ha traslladat al negociador en cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, que Londres "vol un acord" però abandonarà el bloc el 31 d'octubre fins i tot si no n'hi ha un.

"He parlat avui amb Michel Barnier i he deixat clara la nostra posició: Volem un acord però abandonarem la UE el 31 d'octubre amb o sense ell", ha dit, en un missatge publicat en el seu compte a la xarxa social Twitter.

Segons fonts coneixedores, els líders europeus s'han pres l'ultimàtum com que Johnson està tractant d'augmentar la pressió esgotant el temps i tractar d'usar la reunió del Consell Europeu l'octubre per exigir grans concessions en el Brexit.

Però en el seu lloc planegen convertir la reunió d'octubre en una preparació per a un Brexit sense acord abans del 31 d'octubre, discutint mesures de contingència i comunicats que reforcin les empreses i els mercats financers abans de la data límit.

"Es tractarà de cap a on ens dirigim amb els britànics, on ens trobem amb la implementació de mesures de contingència", han declarat aquestes fonts de la UE a alguns mitjans.

Hores abans, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha advertit al seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, que segueix ferm en el seu compromís de treure el Regne Unit de la Unió Europea el 31 d'octubre, "passi el que passi".

Varadkar i Johnson han mantingut aquest dimarts el seu primer contacte telefònic des que aquest últim arribés a Downing Street. Encara que tots dos han ressaltat l'estreta vinculació entre els seus respectius països i confien a mantenir la seva col·laboració, han deixat clar que discrepen al voltant del Brexit.

El 'premier' va assegurar la setmana passada que la seva primera opció és negociar un nou acord que elimini el backstop, i va advertir que, si la UE no cedeix, serà una ruptura a les braves. Irlanda ja ha rebutjat l'opció de cedir en aquest punt.

El principal escull perquè el Parlament britànic doni llum verda a l'acord del Brexit negociat per l'anterior Govern de Theresa May i la UE és el backstop, és a dir, el mecanisme ideat per les parts per evitar una 'frontera dura' a l'Úlster després del divorci.

No obstant això, Varadkar ha reiterat aquest dimarts que el backstop és "necessari" en virtut de les polítiques adoptades fins ara per l'Executiu britànic i ha apuntat que "la UE està unida" en relació al futur diàleg, de tal manera que l'Acord de Retirada "no pot reobrir-se" per molt que insisteixi en això Londres.

Últimas noticias