La volatilitat torna a amenaçar la lliura: un segon referèndum sobre el Brexit?

Els inversors dubten que el Parlament doni suport a una nova votació sobre el divorci

Per

Bolsamania | 22 mai, 2019

La lliura va deixar una sessió per emmarcar aquest dimarts, enmig d'una creixent incertesa sobre el procés de divorci entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit. Les anades i vingudes del govern de Theresa May sobre l'Acord de Retirada, que el Parlament ha rebutjat fins a tres vegades, van provocar una elevada dosi de volatilitat en la moneda, homologable a la viscuda en altres moments del Brexit. Els inversors no s'acaben de creure l'opció d'un segon referèndum.

Aquest dimecres, el cable (lliura/dòlar) reprèn les seves caigudes i marca un nou mínim no vist des del 4 de gener, al voltant dels 1,2650 dòlars. A més, encadena una ratxa de vuit sessions de caigudes que l'han dut a depreciar-se més d'un 2,5% des del 13 de maig.

Dimarts, però, les notícies sobre que la 'premier' britànica s'havia obert a un segon referèndum va disminuir la immensa pressió venedora que referma sobre la moneda. En un moviment d'anada i tornada, la moneda es va apreciar per sobre dels 1,28 dòlars, recorrent al voltant d'un 2% durant una sola sessió, per tancar als 1,267 dòlars. Durant la passada matinada, la divisa britànica ha tractat de trobar estabilitat a aquest nivell, però finalment ha cedit fins a nous mínims de quatre mesos i mig.

Contra l'euro, la lliura continua depreciant-se i ha superat ja les 0,88 unitats, preus no vistos des del 15 de febrer. La ratxa perdedora de la moneda del Regne Unit enfront del seu rival europea és encara més gran, ha cedit terreny de forma constant des del 6 de maig i s'ha deixat a prop d'un 3%.

May va presentar aquest dimarts l'opció de votar per segona vegada sobre l'abandonament de la UE. Una decisió que ha deixat en mans del Parlament. La primera ministra britànica ha optat per incloure aquesta i altres novetats en la llei que han de sotmetre a votació el 3 de juny a la Cambra dels Comuns.

Durant el seu discurs a Westminster va oferir deu canvis. Entre ells, una possible unió duanera amb la UE, un segon referèndum, la protecció dels drets dels treballadors al Regne Unit, o que els diputats trien quin tipus de relació comercial volen negociar amb la Unió Europea. May també ha abordat la qüestió de la frontera amb Irlanda del Nord que ja s'havia acordat en l'acord de retirada, i ha dit que el govern del Regne Unit estarà obligat a buscar acords alternatius.

Al seu torn, ha decidit establir un calendari per a la seva partida, quan es voti el seu acord a la Cambra dels Comuns el juny.

No obstant això, els efectes de la proposta poc han durat entre els inversors que es mostren escèptics que els diputats 'tories' i laboristes donin suport al text, que s'aboca a un quart rebuig. Immediatament, destacats 'Brexiteers, com el parlamentari conservador Boris Johnson i el líder del Partit Laborista Jeremy Corbyn, i els aliats de May a Irlanda del Nord han condemnant la seva oferta per tirar endavant l'acord.

De fet, "el consens està canviant cada vegada més cap a un escenari en el qual o bé, Johnson, o bé, Corbyn liderin el camí cap a algun tipus de Brexit, cosa que es considera com negatiu per a la lliura", argumenten els experts de Danske Bank. També avisen els analistes que les incògnites no començaran a aclarir-se fins que "May no es retiri i es reorganitzi la política interna".

Reconeixen els experts de l'entitat danesa que qualsevol dels dos candidats esmentats "pot mostrar-se més pragmàtic", però "per ara s'ha introduït una mica més de volatilitat" en la lliura. "Els inversors estan buscant minimitzar la seva exposició a la divisa britànica", assenyala Neil Wilson, analista de Markets.com. Aquest expert opina que ens dirigim cap a una resolució binària: "O no hi ha acord o no hi ha Brexit". "En qualsevol cas, els operadors es mantindran al marge dels actius britànics", assenyala.

L'altre factor que manté al cable (lliura/dòlar) sota intensa pressió és la fortalesa del dòlar. L'índex que mesura el seu acompliment contra una sèrie de divises rivals s'ha disparat a un màxim de tres setmanes i mitja aquesta passada matinada, recolzat pel rendiment del bo dels EUA, després que el país hagi afluixat en la seva croada contra Huawei.

Últimas noticias