La lliura s'enfonsa fins a nivells del 1985 i revifa els temors del Brexit

En el curt termini, els operadors han de tenir un ull posat en el Brexit i un altre en les eleccions dels EUA

Per

Bolsamania | 04 oct, 2016

Actualitzat : 16:06

El mes d'octubre ha arrencat amb una bona mostra de les cotes de volatilitat que pot arribar a assolir el mercat de les divises les pròximes setmanes. Entre el Brexit i les eleccions dels EUA, l'acció està assegurada per als operadors i el mercat pivotarà entre aquests dos esdeveniments, que poden disparar bruscs moviments en les monedes. Per ara, la lliura s'ha vist sotmesa a una forta pressió venedora i ha tocat un mínim de 31 anys per sota dels 1,2740 $.

L'anunci de la primera ministra del Regne Unit que executarà l'article 50 del Tractat de Lisboa el 17 de març ha sacsejat els mercats, amb la lliura desplomant-se contra l'euro fins a nivells de 2013 i posant sota pressió els mínims post Brexit contra el bitllet verd en els 1,2796/3 dòlars, que han cedit en la sessió europea del 4 d'octubre. "La data ja està posada, la qual cosa significa que la pressió sobre la lliura s'incrementarà a mesura que ens hi acostem", explica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

"Hi ha molta ansietat al mercat perquè el Brexit és un problema que afecta tot el món. No hem d'oblidar l'agressivitat amb la qual el mercat d'accions dels EUA es va desplomar després de la decisió del Regne Unit de deixar la Unió Europea", explica Lien, però" estimem que els ral·lis de la lliura seran superficials ja que l'economia del país s'està comportant realment bé, amb una acceleració de l'activitat manufacturera, segons s'ha vist en l'últim informe del PMI", assenyala l'analista.

Lien: "Estimem que els ral·lis de la lliura seran superficials ja que l'economia del país s'està comportant realment bé"

Des d'un punt de vista tècnic, la lliura aguanta amb prou feines per sobre dels 1,2800 $ i dels mínims de juliol (el mínim de la sessió del 4 d'octubre està, per ara, en els 1,2815 $). Un trencament d'aquest nivell, provocaria nous descensos fins a l'àrea dels 1,2500 $. No obstant això, Michael Hewson, analista tècnic de CMC Markets, indica que "amb un sentiment de mercat tan baix, l'encreuament roman susceptible a un estrangulament de les posicions curtes que l'impulsi de nou fins als 1,3120 $".

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía alerta que "si al final no pogués subjectar-se al nivell de demanda en els 1,2789, que enllaça els mínims dels últims anys, estaríem davant una continuació de la tendència baixista principal que podria portar l'encreuament fins als voltants dels 1,20".

L'índex de gestors de compra de construcció del Regne Unit pot ser el catalitzador, tal com apunta Craig Erlam, analista d'Oanda. "Encara que aquest indicador va experimentar un fort repunt el mes passat, no va ser suficient per arrossegar-lo fora del territori de la contracció on roman des de la votació sobre el Brexit", assenyala l'expert.

La moneda britànica es va enfonsar el passat 24 de juny al conèixer-se la victòria dels partidaris que el Regne Unit abandoni la UE, la qual cosa va provocar un violent descens des dels 1,4878 $ als 1,3118 $ i arribar al seu mínim des de maig de 1985 el 6 de juliol, a l'intercanviar-se per 1,2796 $.

En el seu encreuament contra l'euro, la lliura va arribar mínims no vistos des de 2013, enduent-se la resistència de les 0,8650 lliures. Fernando Piqueras, trader docent de MolFX, assenyala que l'euro, en el seu encreuament amb la lliura, és probable que sigui a prop de finalitzar el seu ascens. "Encara que l'encreuament podria arribar al nivell de les 0,8820 lliures, ens posicionem baixistes en el parell". Aquest expert afegeix que "els parells creuats són molt ràpids i volàtils en curts períodes de temps, però quan prenen una tendència, aquesta sol mantenir per llarg període de temps".

EL DÒLAR, EL IEN, L'EURO I DEUTSCHE BANK

Seguint amb les principals divises, el bitllet verd avança contra el ien i l'euro, esperonat pel bon resultat de l'enquesta sobre el sector manufacturer, l'ISM. Les compres a la moneda dels EUA poden persistir, especialment contra el ien, però des de Barclays adverteixen que l'expansió al setembre del sector manufacturer no serà suficient per impulsar la divisa en cas que la Reserva Federal dels EUA comenci amb les pujades de taxes, segons recull Reuters.

El comportament de l'euro sí que encara s'està veient influït per les turbulències del sector bancari europeu

En el curt termini, però, el dòlar deixa guanys per cinquè dia consecutiu contra el ien i el bitllet verd s'ha arribat a canviar per sobre dels 102 iens. En una clara mostra que l'aversió al risc ha disminuït en els mercats i, amb ella, la gana pel ien com a valor refugi, ja que les preocupacions al voltant de la crisi de Deutsche Bank s'han deixat de banda per ara i no dominen el sentiment del mercat.

No obstant això, el comportament de l'euro sí que encara s'està veient influït per les turbulències del sector bancari europeu, ja que, tal com explica Adrian Aquaro, fundador de Trader College, "amb el principal banc d'Alemanya en caiguda, i amb el BCE col·locant 80 mil milions d'euros per mes, l'euro no té un bon futur per davant". "Només un miracle mantindrà l'euro per sobre dels 1,10 $ a finals d'any. El més lògic seria una baixa que l'apropi a 1,05 dòlars, que va ser el punt de partida, a finals de 2015, de l'última pujada important de la moneda única", adverteix l'expert. "Per als qui els agradi el risc acotat, la venda d'euros apareix com una bona opció", conclou Aquaro.

Últimas noticias