Torra insisteix a retirar "qualsevol suport" a Sánchez i demana a la Fiscalia que rectifiqui les acusacions

Ratifica que els grups independentistes no aprovaran els seus pressupostos

Per

Europa Press | 07 nov, 2018

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha oficialitzat que els partits sobiranistes retiren "qualsevol suport" al president del Govern, Pedro Sánchez, i ha reiterat que no aprovaran els pressupostos. A més, ha demanat a la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat que rectifiquin la petició de penes als líders sobiranistes processats que van formular la setmana passada: "Són a temps de rectificar. Han de fer-ho. Quan convé fer-ho amb els bancs saben fer-ho".

Durant una intervenció davant del ple del Parlament, també ha demanat aquest dimecres la dimissió del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, pel "desprestigi" de la justícia espanyola que, al seu judici, s'ha visualitzat tant amb la polèmica de les hipoteques com amb els encausats sobiranistes.

Torra s'ha mostrat molt crític amb la decisió del Suprem sobre l'impost de les hipoteques, però ha conclòs que, si en aquest cas ha rectificat la seva posició inicial, també hauria de poder fer-ho en el cas dels líders sobiranistes processats.

Ha avançat que l'independentisme es planteja el judici als independentistes com una oportunitat per criticar la posició de l'Estat i ha conclòs: "Jo sóc aquí avui per acusar l'Estat espanyol. Qui pot callar davant una aberració tan gran?".

També ha considerat que la decisió d'aquest dimarts del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre Arnaldo Otegi (EH Bildu) és un altre exemple de la situació judicial a Espanya: "La injustícia espanyola d'avui serà la condemna de la justícia europea demà" .

NO A "TRAFICAR"

Torra ha confirmat des de la Cambra catalana que retiren qualsevol suport al president del Govern, Pedro Sánchez, després de conèixer els escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia: "No aprovarem els pressupostos de Pedro Sánchez. No han posat cap solució sobre de la taula ni han pres cap decisió".

El president català ha afirmat que els grups independentistes al Congrés, el PDeCAT i ERC, ni tan sols es prestaran a negociar els comptes perquè ha afirmat que mai "traficaran amb la democràcia ni amb la dignitat".

"Com us podeu imaginar que aprovarem un pressupost mentre duri la repressió? Els dos grups no entraran ni a negociar el pressupost del Govern mentre no hi hagi una voluntat clara de resoldre" el conflicte a Catalunya per vies polítiques i no judicials.

NO ACCEPTAR LES SENTÈNCIES

El president català ha insistit que no acceptarà cap sentència que no sigui la lliure absolució dels encausats sobiranistes i el retorn sense represàlies dels líders que són a l'estranger i ha avisat: "El complirem fins a les últimes conseqüències".

Torra no ha explicat en què es concretarà la seva determinació de no acceptar la sentència, però sí que ha previst que hi hagi una immensa indignació que ha demanat transformar en "energia positiva" amb l'esperit del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

APEL·LA A LA RESTA DE PARTITS

Ha apel·lat a la resta de partits de la Cambra, siguin independentistes o no, a defensar la llibertat dels presos sobiranistes i ha recordat que alguns d'ells són diputats o exdiputats amb els van teixir relacions personals al passat.

"Vostès han parlat amb ells. Els han tractat, han fet broma. Saben qui són, saben qui són les seves famílies. S'han donat la mà, s'han abraçat a ells", ha continuat Torra, que confia a fer un front comú en defensa de l'absolució.

Ha assegurat que alguns dels seus rivals polítics al Parlament, en privat, asseguren que se senten incòmodes i rebutgen la situació dels presos, i els ha exigit abandonar el silenci i "alçar la veu d'una vegada".

"La defensa dels drets, les llibertats i la justícia pren valor real quan es fa a favor dels seus adversaris. Us demano que deixeu els equilibris, els eufemismes i les mitges paraules", ha tancat el president.

Últimas noticias