Sánchez crida a preparar "plans de contingència" per a un Brexit sense acord

El president del Govern ha apel·lat als actors econòmics, socials i institucionals

Per

Europa Press | 24 oct, 2018

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha apel·lat aquest dimecres als actors econòmics, socials i institucionals, incloent-hi alcaldes i presidents autonòmics, a preparar "plans de contingència per enfrontar amb garanties qualsevol tipus d'escenari que es pugui produir" sobre el Brexit.

Durant una compareixença en el Ple del Congrés, Sánchez ha deixat clar que, a dia d'avui, el Brexit pot produir-se amb o sense acord, i en aquest cas seria "una sortida abrupta", sense període de transició per adaptar-se a una nova relació, cosa que obligaria a adoptar "mesures urgents en el pla duaner i comercial".

Si aquest fos el cas, ha dit, ell demanarà la confiança del Congrés per poder prendre aquestes decisions "en benefici de l'interès general del país". El Consell Europeu de la setmana passada anava a prendre nota de l'acord de retirada i a parlar de la relació futura amb el Regne Unit, però no va ser possible perquè el Regne Unit no ha acceptat encara el primer. Així, les negociacions continuen obertes i la previsió ara és que es faci durant la cimera de desembre.

Sánchez ha qualificat el Brexit de "desgràcia" i ha cridat a "aparcar les diferències" i a prendre decisions que reforcin a Espanya i a Europa

Sánchez ha qualificat el Brexit de "desgràcia" i, després d'una apel·lació inicial, adreçada als independentistes, a aprendre dels errors del Brexit, ha cridat a "aparcar les diferències" i a prendre decisions que reforcin Espanya i Europa. Independentment de les ideologies, ha avisat, el Brexit "toca de ple tots els racons d'Espanya", centenars de milers de ciutadans, les empreses de transport aeri, les flotes pesqueres i el pressupost comunitari que ha de finançar la política agrícola i els fons de cohesió.

RES SERÀ EL MATEIX

"Hi hagi o no acord res serà el mateix i hem d'estar preparats per a això". Al Regne Unit viuen oficialment 150.000 espanyols i a Espanya, 322.000 britànics -les xifres reals poden ser molt més altes- i serà necessari "un nou estatut de reconeixement dels seus drets", amb o sense acord. D'antuvi, ha dit que l'acord de retirada els concedeix a tots "drets similars" als actuals.

Al costat dels drets dels ciutadans, Sánchez ha desgranat els sectors que més afectarà el Brexit, encara que sigui acordat, començant pel transport aeri, un àmbit en el qual caldrà negociar acords posteriors. El Govern espanyol vol "garantir la plena connectivitat" entre Espanya i el Regne Unit.

Els bancs espanyols, ja que operen al Regne Unit amb filials, s’hi consideren bancs britànics i "no patiran impacte directe per la sortida"

En segon lloc, la UE té clar que s'haurà de negociar un acord futur al sector pesquer, per mantenir l'accés recíproc a les aigües i els recursos pesquers, una cosa molt important per al sector pesquer espanyol i per regions "fortament dependents" d'ell .

Després, ha parlat dels serveis financers, per dir que els bancs espanyols, ja que operen al Regne Unit amb filials, s’hi consideren bancs britànics i "no patiran impacte directe per la sortida". El Govern, ha afegit, treballa amb la Comissió per garantir que els operadors financers "treballin amb normalitat en tot moment".

D'altra banda, ha destacat que Espanya vol mantenir un alt nivell de cooperació amb el Regne Unit en matèria de seguretat interior i d'accés a les bases de dades policials. També en seguretat exterior, encara que sense que aquest país participi en les estructures de política comuna europea de seguretat.

Sánchez ha finalitzat demanant als diputats un debat fructífer sobre el Brexit, un fet que canviarà la relació d'Espanya amb el Regne Unit i la pròpia construcció europea. I això que, citant un comentari d'un altre líder europeu, els europeus continentals semblen dedicar "quatre minuts cada tres mesos" al Brexit, mentre els britànics "hi pensen tot el dia".

Últimas noticias