Rajoy al Senat: "No hi ha alternativa al 155. Cal acudir a la llei per fer complir la llei"

El president del Govern retreu a Puigdemont que no hagi acudit a la Cambra a defensar la seva postura

Per

Bolsamania | 27 oct, 2017

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha acudit aquest divendres al Senat per defensar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i per demanar als senadors que donin suport a aquesta mesura. Segons ha dit en un llarg discurs, que ha estat interromput en diverses ocasions pels aplaudiments de la Cambra, l'Executiu central ha intentat per tots els mitjans no arribar a aquest punt, però ha estat impossible. Per això, ha dit Rajoy, "no hi ha alternativa al 155. Cal acudir a la llei per fer complir la llei".

Rajoy demana al Senat una resposta al desafiament independentista que estigui "a l'altura que es mereixen tots els espanyols"

"Aquí es debat si ha arribat el moment que s'imposi la llei, no contra Catalunya, sinó per impedir que s'abusi de Catalunya", ha dit també el president del Govern, que ha demanat que s'oblidin els "egoismes de partit, els càlculs electorals i les inclinacions ideològiques "i s'ofereixi una resposta al desafiament independentista que estigui "a l'altura que es mereixen tots els espanyols".

Rajoy, durant el transcurs de la seva compareixença, ha recordat quines són les mesures que el Govern posa sobre la taula en el marc de l'article 155 per "tornar la legalitat" a Catalunya. Així, ha confirmat que la seva intenció és destituir tot el Govern de la Generalitat, començant pel president Carles Puigdemont, continuant pel vicepresident, Oriol Junqueras, i acabant per la resta de consellers catalans, les funcions dels quals exerciran els òrgans especialment creats per l’Executiu o que es designin a aquest fi. També deixarà a les seves pròpies mans la facultat de dissoldre el Parlament autonòmic i convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos, que n’és l'objectiu principal.

A més, ha recordat que el Parlament exercirà les seves funcions garantint sempre que es desenvolupa en el marc de la Constitució Espanyola i de l'Estatut, i ha recordat que el president del Parlament, en aquest cas Carme Forcadell, no podrà ni proposar un candidat a la presidència de la Generalitat ni convocar un debat ni una votació d’investidura. Aquestes mesures ja van ser avançades dissabte passat, després de la reunió del Consell de Ministres extraordinari durant el qual es va aprovar iniciar la tramitació de l'article 155.

"Els demanem que aprovin les mesures que dissabte passat va presentar el Consell de Ministres", ha dit Rajoy, que ha confirmat que són "les mateixes" perquè "no ha passat res substancial que justifiqui un canvi en els plantejaments". Tal com ha remarcat, "el que hem viscut aquests dies, especialment ahir -quan hi va haver un gran enrenou davant la possibilitat que Puigdemont convoqués eleccions, cosa que finalment va descartar per, segons ha dit, no comptar amb les "garanties" suficients del Govern espanyol-, no pot ser tingut en compte".

Rajoy ha insistit que l'executiu ha sol·licitat l'aplicació del 155 "per restaurar la llei, la democràcia i l'estabilitat a Catalunya, els dirigents han desterrat la Constitució i fomentat una greu incertesa econòmica". El president del Govern ha fet una especial menció a les "greus conseqüències econòmiques" que ha provocat el desafiament independentista, assenyalant que "les entitats financeres se’n van, les empreses també, els dipositants dubten i actuen, la inversió es ressent, i el creixement econòmic i l'ocupació evolucionen a la baixa".

Puigdemont, ha dit Rajoy, "va fer vessar el got" i ni tan sols va ser capaç de respondre si havia o no declarat la independència, tot i que va tenir "oportunitats sobrades" per fer-ho, en referència al requeriment que va manar el Govern al president de la Generalitat, i dels dos terminis que li va donar perquè rectifiqués. "Això no és seriós. Un Govern de qualsevol país no pot assistir impertèrrit com si aquí no hagués passat res". Ha estat ell, el president català, el que ha "obligat el Govern a continuar amb el procés". "N'hi havia prou amb renúncia explícita del Govern, però Puigdemont no va voler. Va ser ell qui va voler que el 155 continués endavant. Ell i només ell", ha asseverat.

"JO HAURIA VINGUT AQUÍ A DEFENSAR LES MEVES POSICIONS"

Rajoy també ha afirmat que ha esgotat totes les vies possibles abans d'aplicar l'article 155. "Aquest procediment s'inicia carregats de raons", ha assenyalat el president del Govern, que ha assegurat que es tracta d'una mesura excepcional que s'ha adoptat perquè "no hi ha un altre remei possible per corregir una situació també excepcional". "Hauríem pogut aplicar-lo fa molt, quan es va aprovar la llei referèndum, la de transitorietat, el decret de convocatòria del referèndum, quan es va ignorar el Tribunal Constitucional... Ens va semblar que encara hi havia temps perquè les coses tornessin a les seves vies normals", però "no va ser així", ha dit.

Diu que el Govern hauria pogut aplicar el 155 "fa molt", però "va semblar que encara hi havia temps perquè les coses tornessin a les seves vies normals. No va ser així"

Tot seguit ha aprofitat per criticar que a Catalunya "es fa la santa voluntat dels que sumen una majoria, i la resta no importa gens", i això ha fet que se celebrés "un referèndum il·legal, sense cap garantia democràtica, i després s’afirmés que el poble de Catalunya havia decidit lliurement la seva independència". També ha retret a Puigdemont la seva decisió de no acudir al Senat a presentar i defensar les seves al·legacions al 155. "Jo hauria vingut aquí a defensar les meves posicions, encara que estigués en immensa minoria", ha assegurat Rajoy.

Segons ha explicat, hi ha hagut un "procés continuat de decisions antidemocràtiques, contràries a la llei, contràries als comportaments normals en qualsevol país democràtic, i contràries als valors espanyols i europeus" que han portat al fet que s'hagi "trepitjat la llei i l'Estat de dret". I tot i que "les mentides, les falsedats, les mitges veritats, poden encisar a mig termini, la realitat manipulada sempre acaba preparant la seva venjança".

Aquest procés, ha assegurat Rajoy, "ha servit per desemmascarar les mentides i els que les han posat en circulació", i ara l'aplicació de l'article 155 no servirà per suspendre l'autonomia de Catalunya com defensen els independentistes, sinó "per consolidar-la" i per protegir els drets posant límit a la il·legalitat". "Del qual cal salvar Catalunya no és d'un article constitucional, sinó dels estralls que estan causant de les conductes anticonstitucionals, d'aquells que pretenen sotmetre tots els catalans al jou de la seva doctrina".

I Rajoy ha conclòs recordant a tots els senadors que els representants dels espanyols són "co-responsables de protegir el que és de tots, l'Estat", i ha arribat el moment d’"oferir la resposta que les circumstàncies reclamen". "La història no jutjarà només els abusos, també els responsables de donar-los una resposta", ha remarcat.

Últimas noticias