Intercanvi de carteres entre Junts i ERC: totes les claus del pacte a Catalunya

Els republicans es col·locaran al capdavant d'Interior

Per

Bolsamania | 17 mai, 2021

Els detalls de l'acord assolit entre ERC i Junts per Catalunya per desbloquejar el Govern de la Generalitat revelen un repartiment de conselleries al 50% -set per a cada un d'un total de 14-, amb importants intercanvis amb respecte a l'anterior Legislatura. Per exemple, els republicans assumiran el departament d'Interior al nou govern de coalició amb JxCat, segons Efe.

Serà la primera vegada que Esquerra es faci càrrec de la conselleria d'Interior, fins ara en mans del conseller de JxCat Miquel Sàmper. D'altra banda, Jubnts es quedarà amb Vicepresidència i Economia, amb participació en la gestió dels fons europeus, probablement amb Elsa Artadi com a consellera, avança La Vanguardia, precisament el departament que ha catapultat el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Quant als fons europeus, es gestionarà de forma compartida entre els socis de Govern a través d'una comissió interdepartamental.

També ha transcendit que la Conselleria de Salut, quedarà sota el control de Junts i podrà complir el compromís de campanya de situar el doctor Josep Maria Argimon al front. I s'ha sabut que la d'Educació continuarà en mans d'Esquerra.

Junts també passarà a tenir Acció Exterior, Salut i Justícia, fins ara en mans d'ERC, i mantindrà Territori, que perdria les competències de sostenibilitat, però assumiria les de Polítiques Digitals. En aquestes conselleries, Junts situarà el diputat de Junts al Parlament Josep Rius al capdavant de la cartera d'Acció Exterior, mentre que visualitzen una Conselleria de Justícia encapçalada pel exvidepresident primer de Parlament, el jurista Josep Costa, o per l'actual conseller de interior, Miquel Sàmper.

VILAGRÀ PORTAVEU

Per la seva banda, ERC manté Educació i Agricultura i Acció Climàtica -els republicans volien crear un nou departament sobre la lluita contra el canvi climàtic i les competències sobre el medi ambient estaran en aquesta conselleria i no en Territori com fins ara-, i també assumiran Presidència, Interior i Cultura, fins ara en mans de Junts, i Treball i Empresa -dos departaments fins ara separats que ara es unirán-.

Així mateix, els republicans lideraran la nova cartera de Feminismes i Igualtat; una de les promeses de la formació durant la campanya electoral. El lloc de portaveu de Govern recaurà en la figura de la que va ser número dos de la llista d'ERC a les eleccions del 14 de febrer, Laura Vilagrà.

La conselleria d'Afers Socials es dirà a partir d'ara conselleria de Drets Socials, passarà d'ERC a Junts i la liderarà la diputada dels de Puigdemont al Parlament, Teresa Pallarès; i Investigació i Universitats, que és un departament de nova creació, podria alliberar-lo l'actual conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, segons altres fonts consultades.

L'acord s'ha tancat després de "dues jornades de treball" entre Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i tots dos compareixeran conjuntament aquest dilluns al migdia per donar detalls del pacte. Les dues formacions han explicat que l'acord culmina "la feina iniciada per ERC amb el pacte d'investidura previ amb la CUP" i els negociadors ho estan acabant d'ultimar per presentar-lo davant les executives de les formacions aquest dilluns al matí.

Al comunicat, ERC i Junts han demanat disculpes "per haver allargat tant el tancament de l'acord i es comprometen a construir un govern que busqui reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya, la màxima confiança entre socis i amb la col·laboració i treball conjunt amb la CUP". "L'objectiu no és altre que servir el país i la seva gent de la millor manera possible, governar per a tothom i alhora poder avançar cap a l'objectiu comú de la independència en forma de república catalana", conclou.

Últimas noticias