El PSOE amplia el seu avantatge abans del virus i Vox recupera la tercera plaça, segons el CIS

El baròmetre es va realitzar abans que es declarés l'estat d'alarma pel coronavirus

Per

Bolsamania | 25 mar, 2020

El PSOE continuaria enfortint-se, segons l'últim baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), que es va realitzar abans que es decretés l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus. Els de Pedro Sánchez guanyarien les eleccions amb el 31,9% dels vots, un punt per sobre dels resultats de l'enquesta de febrer i dotze més dels que obtindria el PP. Unidas Podemos, en canvi, perdria múscul, i la plaça que li havia arrabassat a Vox el mes anterior. La formació d'ultradreta tornaria a alçar-se com a tercera força política.

Els socialistes haurien ampliat el seu avantatge sobre el PP, tot i que la formació que lidera Pablo Casado també milloraria resultats. El CIS li dóna ara una intenció de vot del 19,6%, comparat amb el 18,9% de l'enquesta de febrer. No així Unidas Podemos, que quedaria relegada per darrere de Vox, una altra vegada. Els de Pablo Iglesias s'havien beneficiat fins ara de la seva entrada en el Govern de coalició, encara que no han aconseguit mantenir aquesta alça.

El baròmetre de març torna a col·locar als morats com a quarta força, amb el 12,9% dels vots, comparat amb el 13,6% del mes anterior que li havia situat com a tercera força. Aquesta plaça torna a ser per a Santiago Abascal i els seus, que aconseguirien, si hi haguessin eleccions ara mateix, el 14,8% dels vots segons el CIS, mentre que al febrer es van haver de conformar amb el 13,4%.

També Ciudadanos surt perjudicat en aquest baròmetre, i torna a retrocedir. Després d'alçar-se Inés Arrimadas com a nova líder del partit, el CIS li dóna una intenció de vot del 7,2%, quan fa un mes era del 8,2%.

Quant als partits catalans, l'organisme que presideix José Félix Tezanos adjudica a ERC una intenció de vot del 2,4%, enfront del 3,3% anterior, i a JxCat amb un 1,2%, quan fa un mes li donava un 1,8%. És a dir, una reculada en tots dos casos, encara que més pronunciat per als republicans. Per part seva, el PNB puja respecte a febrer (1,3%), i aconseguiria un 1,5% dels vots si hi hagués eleccions, segons el baròmetre.

EL CORONAVIRUS ES COLA ENTRE ELS PRINCIPALS PROBLEMES

El CIS va realitzar aquest estudi entre l'1 i el 13 de març, abans que es decretés l'estat d'alarma, que s'allargarà durant 15 dies més. No obstant això, la preocupació pel coronavirus ja era latent entre la societat espanyola, i s'ha colat entre els principals problemes esmentats pels enquestats, amb el 3,5% dels esments. A més, la Sanitat escala fins a convertir-se en la tercera preocupació, només per darrere de l'atur (59,8%) i els problemes d'índole econòmica (28,7%), que esmenta el 19,8% dels enquestats (fa un mes era el setè problema, amb el 15,4%).

Últimas noticias