El Govern intentarà in extremis impedir la intervenció dels seus comptes

Presentarà un recurs per suspendre la decisió del Govern

Per

Bolsamania | 18 set, 2017

Al paquet de mesures "innovadores" anunciat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per controlar les despeses de la Generalitat de Catalunya i evitar el referèndum, arriba la resposta del Govern. El vicepresident català, Oriol Junqueras, ha anunciat que l'executiu autonòmic presentarà un recurs a la decisió del Govern central d'intervenir els comptes catalanes en buscar la suspensió de la iniciativa anunciada per Montoro.

El rerefons d'aquestes mesures és la decisió de la Conselleria d'Economia, que lidera Junqueras, de no remetre més informes de despeses a la Moncloa. I també "davant la situació de manifesta il·legalitat" en què està incorrent l'Executiu de Carles Puigdemont, segons el titular d'Hisenda.

L'Estat administrarà bona part dels 1.400 milions mensuals que el Govern lliura a la Generalitat

Junqueras ha explicat en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press que la decisió d'Hisenda s'ha pres "sota l'empara de cap llei" i ha defensat que el Govern està complint la Llei d'Estabilitat Pressupostària fins i tot més que l'Executiu central.

Amb la decisió, adoptada divendres durant el Consell de Ministres, l'Estat assumirà el pagament directe dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l'Educació, la Sanitat i els Serveis Socials. Això suposarà administrar bona part dels 1.400 milions mensuals que el Govern lliura a la Generalitat a compte del sistema de finançament autonòmic.

INTERVINGUTS

"Ens intervenen i prohibeixen ajudar a la gent els que s'han polit 64.000 milions d'euros del fons de reserva de la Seguretat Social", ha criticat Junqueras, que ha asseverat que la intervenció suposa que la Generalitat no pot destinar ni un cèntim, ha dit, a mesures d'impuls de l'economia, però tampoc a la Renda garantida de Ciutadania.

El líder d'ERC ha afirmat que la mesura d'Hisenda "va més enllà de l'article 155 [de la Constitució]" i suposa el bloqueig dels pressupostos de la Generalitat.

És per això que ha cridat a participar en el referèndum de diumenge 1 d'octubre per "defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya", i ha subratllat que no es tracta d'una votació sobre la independència sinó també sobre la democràcia.

"El referèndum no és només per decidir el futur institucional del país, és un referèndum per salvar els drets socials", ha reblat, i ha criticat que líders de partits com el PSOE -Pedro Sánchez ha desembarcat aquest diumenge a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà (Barcelona)- cridin a l'abstenció com fa també el PP.

Últimas noticias