El Govern aplicaria l'article 155 a Catalunya fins i tot sense el suport de l'oposició

Així ho ha assegurat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría

Per

Bolsamania | 09 oct, 2017

Actualitzat : 13:16

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, sap que l'executiu central s'enfronta a una setmana crucial. El que passi durant els propers dies a Catalunya marcarà la resposta de l'Estat, i atès que la Generalitat no ha descartat una declaració unilateral d'independència (DUI), sinó que més aviat segueix encoratjant, el gabinet de Mariano Rajoy tampoc descarta aplicar l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana arribat el moment. Santamaría diu que ho farien encara que no comptessin amb el suport de l'oposició.

"S'intentarà arribar a un consens i es buscarà el suport dels altres partits constitucionalistes, encara que si no s'aconsegueix, la Generalitat no es quedarà sense resposta"

Així ho ha indicat en una entrevista a la Cope, en què ha reconegut que encara no es descarta cap escenari, atès que la tensió no ha acabat i davant del Ple convocat pel Parlament per aquest dimarts a la tarda, durant el qual compareixerà el president català, Carles Puigdemont, i durant el qual es rumoreja que es podria declarar la independència de Catalunya. Des del Govern central esperen que no sigui així, però diuen estar preparats per a qualsevol eventualitat.

Tal com ha dit la vicepresidenta, si després de la multitudinària manifestació d'aquest diumenge a Barcelona, durant la qual es va demanar la unitat d'Espanya, la Generalitat decideix declarar de manera unilateral la independència, "el Govern prendrà totes les mesures necessàries per tornar al seny i a la sensatesa, per restaurar la llei i la democràcia i per recuperar l'interès de tots els espanyols".

"Estan oberts tots els escenaris i possibilitats", ha insistit Santamaría, que no descarta l'aplicació de l'article 155. "S'intentarà arribar a un consens i es buscarà el suport dels altres partits constitucionalistes, encara que si no s'aconsegueix, la Generalitat no es va a quedar sense resposta, perquè al final és el Govern el que ha de prendre la decisió", ha remarcat.

La número dos de Mariano Rajoy al Govern ha aclarit que són decisions "molt importants" que tindran conseqüències, i que, per tant, tot el que faci l'executiu ha de ser eficaç i efectiu "per causar" el menor dany possible al conjunt dels catalans". "Es tracta que es reposi la llei i l'interès general", ha afirmat la vicepresidenta.

ESTAN PENJATS DEL PRECIPICI

Sobre la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona, ​​Santamaría ha indicat que suposa un punt d'inflexió en el desafiament sobiranista perquè "ens han demanat que estiguem amb ells, ens han dit que no se’n volien anar. També va ser important que molts ciutadans no catalans hagin anat per dir-los que tampoc volen que se’n vagin", ha explicat, després del qual ha aprofitat per criticar l'actitud del president català, Carles Puigdemont, perquè en la seva opinió "durant molt de temps han fet creure que el pensament independentista era únic, i no és veritat, s'ha demostrat que hi ha pluralisme" a Catalunya.

Sáenz de Santamaría ha demanat al govern de la Generalitat que torni al seny i a la serenitat. "Ara mateix estan penjats del precipici, i el pitjor de tot, arrosseguen la societat catalana. Han aconseguit una fractura social i han perdut la marca de Barcelona amb el seu egoisme".

Últimas noticias