El futur polític d'Itàlia passa per la decisió de la Lliga Nord

El partit de Salvini té a la mà la clau per formar govern o forçar unes noves eleccions

Per

Bolsamania | 31 mai, 2018

Itàlia continua afegint opcions sobre el seu futur polític i en gairebé totes elles guanya la Lliga Nord. El partit del sol dels Alps rebria més del 20% de les paperetes en cas de noves eleccions ienfortiria la seva figura com a líder de la dreta italiana i impacientant el Moviment Cinc Estrelles per evitar les urnes. Per ara, el president Sergio Mattarella guarda silenci a costa de les converses que mantenen els integrants de la coalició 'anti-establishment'.

Carlo Cottarelli no va presentar ni un sol ministre dimarts i va abandonar el Parlament per la porta de darrere. Un escenari que va donar peu a especulacions que l'exmembre del Fons Monetari Internacional podria estar guanyant temps davant la dificultat de formar un govern tecnòcrata sota el suport de sengles càmeres. A més, les converses entre Di Maio i Salvini convidaven el candidat a tirar-se a una banda, potser aquesta vegada sí que siguin capaços d'arribar fins al final.

Així, tres escenaris principals s'obrien a Itàlia: la consecució del Govern de transició de Cottarelli sota el suport del Parlament, aprovant els Pressupostos i estenent les eleccions fins a finals d'any; un nou executiu fruit de la coalició M5S-Lliga Nord o eleccions al juny. I de nou, totes elles afavoreixen als de Salvini.

Di Maio necessita el suport de la Lliga per formar un govern i la seva oferta ha ascendit fins prescindir de l'anterior candidat a primer ministre, Giuseppe Conte. Ara, el successor de Beppe Grillo ofereix la possibilitat que Itàlia estigui dirigida per un liguista, amb les mirades apuntant cap a Giancarlo Giorgetti. A més, els experts asseguren un acostament entre la coalició i els ultradretans de Fratelli di Itàlia, els que donarien suport a Giorgetti i augmentarien el grup de pressió davant de Mattarella.

No obstant això, el veto del president a Paolo Savona no ha agradat gens a les entranyes de la 'Padània', la intenció de formar govern de la qual passa per mantenir les mateixes cares de l'anterior acord. La proposta de Di Maio es basa en mantenir Savona a l'executiu però fora del ministeri d'Economia. Una possibilitat que Salvini ja ha rebutjat assegurant que la seva paciència "s'està acabant". "Treure ministres perquè no agraden als alemanys, als banquers o a algun comissari europeu no em sembla la millor manera de començar", ha postil·lat.

Per ara, el parquet de Milà es recupera de les pèrdues acumulades de les tres últimes setmanes, gairebé un 13%, i s'apunta una pujada d'un punt. A més, la prima de risc italiana també s'ha relaxat aquestes últimes dues jornades, i se situa per sota dels 235 punts, encara que tot és susceptible de canviar en minuts a causa de l'alta volatilitat que domina els dos mercats.

Últimas noticias