El Consell Europeu aprova la creació voluntària de centres de control d'immigrants

Per agilitzar la distinció entre refugiats i migrants econòmics

Per

Bolsamania | 29 jun, 2018

Després de més de tretze hores de reunió, els líders de la Unió Europea (UE) van aconseguir arribar a un acord sobre immigració que contempla la creació voluntària de centres de control d'immigrants al bloc, tot i les amenaces d'Itàlia de bloquejar les negociacions i la reticència a mesures d'aquest calat per part dels membres de l'est.

"Els líders dels Vint-i-set han acordat les conclusions del Consell Europeu, incloent-hi la immigració", ha escrit en el seu compte de Twitter el president de l'organisme comú, Donald Tusk, de matinada aquest divendres.

Els migrants identificats com a refugiats seran reubicats en estats que es prestin voluntaris

En concret, la utilitat de tals centres serà la d'agilitar els processos d'identificació dels migrants rescatats en les aigües de la Mediterrània per distingir els possibles refugiats dels anomenats 'migrants econòmics'. Aquests últims seran retornats als seus països d'origen, mentre que els necessitats d'asil seran "reubicats" al territori dels estats que s'ofereixin voluntaris, segons explica l'acord.

Els líders europeus van acordar que "a la llum del recent increment de fluxos d'immigració a la Mediterrània Occidental, la UE donarà suport financerament, i per altres fórmules tots els esforços dels estats membres, especialment a Espanya, i als països d'origen i trànsit, en particular Marroc, per impedir la immigració il·legal", segons recull el text. A més, el bloc va coincidir a "explorar" la creació de plataformes de desembarcament d'immigrants a la riba sud del mar Mediterrani per allunyar el problema a les costes africanes i evitar que els emigrants toquin sòl europeu.

SÁNCHEZ RECONEIX QUE L'ACORD "NO ÉS EL MILLOR"

El president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar després del final de les negociacions estar "francament satisfet" per l'obtenció de "coses molt positives" per a Espanya com per al bloc comunitari, tot i que l'acord "no és el millor".

"El que necessitàvem com a país era major solidaritat per part de la UE i l'hem percebut", va destacar Sánchez

"No és el millor dels acords però és un acord important que camina en la direcció de continuar donant una perspectiva europea a un desafiament europeu com és el de la migració", ha expressat en declaracions als mitjans. "Nosaltres ens podem donar francament per satisfets. Crec que hem aconseguit coses molt positives per al país i sobretot, i molt important, a nivell europeu", ha afegit.

Preguntat per si Espanya emprendrà la creació d'algun d'aquests centres, el president ha assegurat que el país ja els té i que la voluntat del Govern serà la de "mantenir aquests instruments i infraestructures". "Tenim un dispositiu perfectament instrumentat, perfectament armat", ha defensat Sánchez. "Cada país haurà de decidir quina resposta donar. Nosaltres el que necessitàvem com a país era major solidaritat per part de la UE, l'hem percebut, està reconegut pel Consell", ha manifestat.

Últimas noticias