El conflicte català presenta "alt risc d'escalada" tot i que la independència és "poc probable" segons Barclays

Els experts insisteixen que la situació es resoldrà amb una reforma constitucional i millora del finançament autonòmic

Per

Bolsamania | 27 oct, 2017

El sentiment de perplexitat que es desprèn dels últims moviments en els Governs de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont no se li escapa ni tan sols als analistes de Barclays. En un recent anàlisi, el banc d'inversió assenyala que, "ara més que mai", el conflicte presenta possibilitats d'"una escalada durant les pròximes 48 hores". No obstant això, es reafirmen en la seva visió que "la independència segueix sent extremadament improbable".

Sospesen els experts Apolline Menut i Antonio García Pascual els esdeveniments que es poden desenvolupar aquest divendres i aquest dissabte i avancen que en cap dels escenaris, "no es pot descartar un gir d'última hora". En aquest sentit, la jornada de dijous va tenir molt de 'cliffhangers' i girs argumentals per part, especialment, del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. De la independència a les eleccions autonòmiques per tornar a la postura inicial, la via unilateral.

La crisi sembla ara que desembocarà en una declaració d'independència unilateral i en l'aprovació del 155

D'altra banda, el Govern de Mariano Rajoy no s'ha mogut gens ni mica de la seva postura inicial, tot i que s'ha ampliat el termini de presentació d'esmenes al text mitjançant el qual pretenen intervenir la Generalitat a l'empara de l'article 155 de la Constitució. "En resum-assenyalen des de Barclays- la crisi sembla ara que desembocarà en una declaració d'independència unilateral i en l'aprovació del 155".

SENSE GARANTIES D'APLICAR IMMEDIATAMENT EL 155

Punt i a part mereix, segons els experts del banc britànic, la qüestió de si el Govern serà capaç de desplegar les seves mesures en la seva totalitat. "No està garantit que puguin prendre el comandament immediat dels poders executius a la regió", assenyalen. "Catalunya té un alt grau d'autogovern, comparable amb algunes de les regions més descentralitzades d'Europa: té la plena responsabilitat de la llei civil, la policia, l'educació, la salut, la indústria, el comerç i els assumptes del consumidor, el medi ambient, la recerca, el govern local, el turisme, el transport, els mitjans de comunicació i moltes altres àrees", assenyalen.

En el cas de desobediència dels funcionaris, es pregunten Menut i García Pascual com exerciran el control, ja que l'administració regional té molt pocs empleats públics del govern central.

"En general, continuem creient que la independència segueix sent extremadament improbable a curt termini, ja que requeriria importants canvis constitucionals", conclouen. PP, PSOE i Ciutadans, els partits que defensen la unitat d'Espanya, ocupen més de dos terços dels escons al parlament espanyol (254 de 350). "Des del nostre punt de vista, és probable que la reforma constitucional afecti el sistema de finançament regional actual -i, més àmpliament, al marc regional-", comenten. Encara que "aquests canvis no incloguin la independència com una opció, ja que cap dels tres partits nacionals li dóna suport", arrodoneixen.

Últimas noticias