Donald Trump evita el temporal i li treu el somriure a Hillary Clinton

El segon debat presidencial dels EUA va elevar el to i l'agressivitat en el discurs

La gran quantitat d'atacs personals van eclipsar les propostes de govern

Per

Bolsamania | 10 oct, 2016

Actualitzat : 09:31

L'ambient estava molt caldejat a la Universitat de Washington de Saint Louis, a Misuri. Després de fer-se públic un vídeo on Donald Trump realitza comentaris molt lascius sobre les dones, les reaccions mediàtiques a aquest fet havien eclipsat el debat. Molts republicans demanaven el cap del seu candidat, i mentre el protagonista dels fets celebrava una roda de premsa amb diverses dones que van acusar l'expresident Bill Clinton d'abusos sexuals.

Hillary Clinton arribava amb vent favorable. La seva sensació de victòria en el primer debat i aquest últim escàndol li permetien prendre aquest segon assalt amb més calma. A això calia sumar que les característiques d'aquesta trobada afavorien, segons els analistes, la demòcrata.

La 'no' salutació dels candidats va confirmar la tensió. Un petit moviment de cap per dirigir-se l'un a l'altre i cap somriure, una posició que va reforçar molt Clinton a Nova York. Ella va començar l'esperat esdeveniment amb unes paraules sobre la motivació que la va portar a postular-se com a candidata i els seus objectius d'arribar a la Casa Blanca.

Però aquesta correcte arrencada va ser 'postureig' en un debat on la tensió no es podia eludir. El primer cop el va rebre Trump, i no va provenir de Hillary Clinton. Qüestionat per un dels moderadors sobre les seves paraules sobre les dones en un vídeo que va sortir a la llum la setmana passada, Trump va respondre: "No em sento orgullós del que vaig dir, però és xerrameca de vestuari. Respecto les dones i no vaig fer res del que vaig dir (al vídeo). He vingut aquí per parlar de les propostes que tinc per al país", va matisar el republicà.

Amb tot just cinc minuts de debat, Clinton va veure una clara oportunitat per atacar: "Amb el que vam veure la setmana passada sabem el que pensa Trump. Ja havia mostrat la seva opinió sobre una miss Uivers i no estic d'acord amb les seves paraules, no respecta les dones. Això no és el que som a Amèrica".

Una discussió personal que es produïa mentre tots dos passejaven per l'escenari. El republicà va decidir que era el moment de treure el marit de la seva rival a escena: "Ell ha fet coses molt pitjors", ha indicat. "Té una història d'abús a dones i la pròpia Hillary va atacar les que el van acusar, rient-se de la jove de 12 anys que va ser violada i que ella va defensar als tribunals...", va assenyalar el republicà. Després de 15 minuts de debat hi havia vísceres i cap proposta de govern, però es veia un Trump molt més còmode i agressiu que en la primera trobada.

TRUMP A CLINTON: "SI JO HAGUÉS ESTAT PRESIDENT VOSTÈ ESTARIA A LA PRESÓ"

Donald Trump va considerar, després de defensar-se dels atacs pel vídeo, que era el moment de treure el cas dels correus electrònics del seu rival. El magnat va recordar que Clinton va ser exonerada d'una investigació federal sobre aquest assumpte, tot i que l'FBI va qualificar de "descuidat" el maneig que va fer dels emails. Apuntat que va utilitzar per al seu compte de correu electrònic quan era secretària d'estat i els 33.000 correus electrònics que aquesta va esborrar, al·legant que majoritàriament eren personals. "No ha fet res en 30 anys que porta en política", ha apuntat el republicà.

La demòcrata va reiterar que assumia la responsabilitat en aquest cas, però va acusar Trump de tergiversar i mentir, i va convidar l'audiència a seguir la seva pàgina web per "corroborar els fets". "Està fent moltes acusacions falses", va dir Clinton. "És una cosa positiva que algú amb el temperament de Trump no estigui a càrrec de la llei al país".

Mentre Trump l'interrompia i pressionava perquè parlés a l'audiència d'aquest cas. Un fet que va provocar la reacció del moderador que va demanar calma i respecte al candidat, qui va aprofitar l'ocasió per tornar a queixar-se del tracte dels presentadors: "Això és un 3 contra 1".

ISLAMISME, IRAQ, SÍRIA I RÚSSIA

Les preguntes dels votants van permetre sortir dels temes personals. En concret, una dona musulmana va preguntar per la situació de la seva comunitat al país i l'existència d'islamofòbia. Trump, que durant la seva campanya va proposar en un moment donat prohibir l'entrada a aquest país de persones de religió musulmana, va dir que "té raó sobre la islamofòbia" però després va ignorar la dona i va continuar dient que els "musulmans han d'informar quan veuen alguna cosa sospitosa, no ho van fer a San Bernardino".

Clinton va aprofitar per recordar que Trump va atacar els pares d'un soldat nord-americà d'origen pakistanès i religió musulmana, el capità Humayun Kahn, que va morir a l'Iraq lluitant amb les forces d'aquest país.

"Ell es va sacrificar i ell no va fer sinó atacar-los. Hem tingut musulmans en aquest país des de l'època de George Washington i és molt perillosa aquesta retòrica, quan el que necessitem és que els musulmans americans estiguin amb nosaltres en aquesta lluita", ha apuntat Hillary Clinton.

Trump va contestar que si hagués estat a les seves mans en aquest moment "Kahn estaria viu" i el va qualificar d'"heroi", encara que després que els Kahn parlessin en la convenció nacional demòcrata els ha criticat en diverses declaracions públiques i per mitjà de Twitter.

Un punt en el qual republicà va aprofitar per parlar dels refugiats: "Faré un veto 'extrem' per a la gent d'alguns països com Síria. Hi ha molta gent que entra al nostre país sense saber qui són i què és el que volen. dels sirians se n'haurien d'ocupar més els països del Golf ", va assenyalar Trump.

Hillary va voler donar un altre gir al tema per atacar el seu rival i va aprofitar per afirmar que des de fa un temps Wikileaks, amb el suport del govern de Putin, està llançant informacions per afavorir la victòria de Trump en les eleccions. "Potser perquè Trump és amic de Putin", ha indicat la demòcrata. Trump, per la seva banda, ha comentat que sempre intenten associar-lo amb Moscou, però també ha admès que estaria molt bé que els EUA es portés bé amb Rússia per poder així "lluitar junts contra ISIS".

IMPOSTOS, SANITAT I ENERGIA

Semblava que el debat anava aterrant en el terreny Clinton. Les preguntes dels votants sobre els impostos va permetre a la candidata tornar a insinuar que Trump no pagava els seus impostos, però aquest va tornar a sortir d'aquesta acusació acusant el seu rival d'afavorir "els seus amics".

Però en aquesta ocasió no hi va haver enfrontament i les vísceres donaven pas a les polítiques. El republicà es va mostrar partidari d'abaixar els impostos a tots per afavorir així la creació d'ocupació, i que les empreses no surtin fora dels EUA, mentre que Clinton afirmava que apujarà els impostos a les grans fortunes. "Vull invertir en les famílies que treballen dur", ha indicat l'exsecretària d'Estat.

La sanitat i la reforma d'Obama (Obamacare) han tingut també el seu espai en el debat. Les crítiques de Trump cap al pla de l'actual president nord-americà eren evidents, tot i que no ha sabut proposar un pla alternatiu. La posició de Clinton ha estat més moderada, indicant que mantindrà els aspectes positius de l'Obamacare, encara que intentarà "reduir alguns costos", ja que precisament el seu alt cost ha estat un dels aspectes més criticats des del bàndol republicà.

FINAL FELIÇ?

Quan el temps s'esgotava, la pregunta d'un ciutadà va originar el moment entranyable que va propiciar la riallada dels assistents i el somriure dels protagonistes. "Quina qualitat destacaríeu del vostre rival?", va preguntar. Hillary, va ser la primera a llançar-se a aquest repte: "No estic d'acord (amb Trump) però respecto els seus fills. Els seus fills són capaços i devots. Això vol dir que Donald és capaç (com a pare)". Donald Trump va respondre: "El que respecto de Hillary és que no es rendeix. És una lluitadora. Lluita fort. I considero que això és una bona qualitat".

I amb una gran ovació, ara sí permesa, va acabar el segon debat. Un final feliç molt de Hollywood després d'un aspre debat que, en línies generals, va beneficiar Trump, que hora i mitja abans semblava estar a la corda fluixa i, bé pels seus dots de supervivència o perquè Clinton no va saber 'bufar' prou, pren força després d'aquest segon debat de cara a l'últim partit, el 19 d'octubre a Las Vegas (Nevada), on cap dels dos contendents estarà per a jocs.

Últimas noticias