Wall Street cau tímidament al mig de la tensió geopolítica d'Ucraïna

El desenvolupament dels esdeveniments durant els propers dies marcarà el rumb del mercat

Per

Bolsamania | 22 feb, 2022

Actualitzat : 16:07

Wall Street registra suaus caigudes després que l'Exèrcit rus hagi entrat aquesta matinada a les regions de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals va reconèixer Rússia aquest dilluns.

El conflicte ja ha esclatat i ara s'obre un període d'incertesa les conseqüències del qual són imprevisibles. Putin ha demanat a Kíev que reconegui les dues regions com a territori rus, i ara cal veure quina serà la reacció del govern ucraïnès.

De moment, els EUA i la Unió Europea ja han anunciat que imposaran sancions econòmiques, mentre Rússia diu que la seva incursió a Ucraïna és una "missió de pau" per evitar un "bany de sang". A més, Alemanya ha cancel·lat la certificació del gasoducte Nord Stream 2.

Les borses europees han recuperat posicions després del moviment del Kremlin, perquè de moment no s'ha produït una escalada militar, però ningú sap del cert què pot passar a curt termini.

"Si Putin s'atura aquí, les sancions debilitarien l'economia russa, però amb un impacte molt limitat a la resta del món. Els mercats tornarien a la normalitat. Però si Putin segueix escalant la situació i llança una invasió sobre Ucraïna, hi hauria diferents conseqüències en diferents terminis", expliquen des de Berenberg.

Al mercat de matèries primeres, el petroli repunta i cotitza ja prop dels 100 dòlars per barril. El cru West Texas puja un 3,37%, fins als 94,14 dòlars, i el Brent avança un 2,50%, fins als 97,77 dòlars.

En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,28%, fins als 1,1342 dòlars, i l'unça d'or puja un 0,31%, fins als 1.905 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,942%, i el bitcoin cedeix un 1,12%, fins als 37.797 dòlars.

A nivell empresarial, la temporada de resultats als EUA està a la seva última etapa amb un saldo molt positiu, que no obstant ha quedat relegat a un segon pla. De les 400 empreses de l'S&P 500 que han publicat les xifres, gairebé el 80% han superat els pronòstics del consens.

En aquest sentit, Home Depot cau un 5% després d'haver superat lleugerament les previsions del consens amb els resultats i ha elevat un 15% el dividend trimestral.

D'altra banda, l'inversor Carl Icahn s'ha llançat en una lluita de poder en McDonald's per dos llocs a la seva junta directiva com a part del seu impuls per un tracte més ètic dels porcs per part dels proveïdors.

A l'agenda econòmica dels EUA, es publicaran dades destacades, com ara el PMI manufacturer i el PMI serveis preliminars del febrer, que serviran per calibrar l'estat actual de l'economia nord-americana.

Últimas noticias