Quinze països de l'Àsia-Pacífic signen l'acord comercial més gran del món

L'acord ha impulsat les borses a l'alça durant aquesta jornada

Per

Bolsamania | 16 nov, 2020

Actualitzat : 11:58

Les borses asiàtiques han viscut una jornada clarament positiva (Nikkei: +2%; Hang Seng: +0,5%; Shaghai: +0,8%) impulsades per la culminació d'un gran acord comercial entre quinze nacions de la regió Àsia-Pacífic, anomenat Associació Econòmica Regional Integral (RCEP, per les seves sigles en anglès).

"És una bona notícia que marca la primera associació comercial entre la Xina, el Japó i Corea del Sud, afegit a d'una sèrie d'acords menors entre dotze nacions més de la regió de l'Àsia-Pacífic, que inclouen Austràlia, Singapur, Tailàndia i Vietnam. S'estima que l'agrupació d'aquests acords menors en un de més abast podria reduir significativament la fricció comercial i ajudar a impulsar significativament el PIB de l'Àsia durant els propers anys", expliquen els analistes de CMC Marktes.

L'acord comercial, que exclou els EUA, crea el bloc comercial més gran a nivell mundial, cobrint un mercat de 2,2 bilions de persones i 26,2 bilions de dòlars de producció mundial. Això representa al voltant del 30% de la població mundial, així com l'economia global. El pacte és també més gran que el que cobreix l'acord Mèxic-EUA-Canadà i la UE.

L'acord es considera una victòria geopolítica per a la Xina en un moment en què els Estats Units sembla estar retirant-se de l'Àsia-Pacífic donada la política exterior del president Donald Trump 'Amèrica primer', assenyalen els analistes.

Les dades macro també han contribuït a impulsar aquest dilluns els índexs a la regió. El PIB japonès ha pujat un 21,4% en el tercer trimestre, per sobre del que es preveia. Per part seva, les últimes dades econòmiques de la Xina d'avui també van ser acollides amb satisfacció, en considerar-se una prova més que l'economia xinesa continua recuperant-se lentament. Les últimes xifres de vendes al detall d'octubre han continuat el lent moviment de retorn a territori positiu que va començar a l'agost amb un augment del 0,5%, amb un augment del 3,3% al setembre. La xifra d'octubre, 4,3%, encara que inferior al que s'esperava, va rebre no obstant això l'ajuda de la festivitat de la Setmana Daurada a principis de mes. "És un bon auguri per a un fort final d'any, ja que és probable que el Dia dels Solters al novembre també ofereixi un impuls significatiu quan es publiquin els números de novembre el mes vinent", expliquen des de CMC Markets.

Últimas noticias