Pujades per a l’IBEX en una setmana marcada per les tensions geopolítiques... i per Abengoa

La crisi de la companyia andalusa ha ocupat tots els titulars

Per

Bolsamania | 27 nov, 2015

Actualitzat : 17:35

Última jornada borsària de la setmana amb Wall Street a mig gas (només obre fins a les 19 hores després d’haver tancat aquest dijous) i amb els operadors mirant focus d'atenció molt diferents.

Sens dubte, les tensions geopolítiques han centrat la setmana, amb l'abatiment del caça rus per part de les forces turques, mentre les grans potències mundials s'esforcen per arribar a un acord per combatre de manera coordinada el terrorisme d'origen islàmic. Enmig d'aquestes tensions, les dades macro que s'han publicat, que han estat moltes, han passat pràcticament desapercebudes.

D'altra banda, en l’àmbit local, a Espanya la setmana ha estat marcada, sens dubte, per la crisi (per a molts anunciada) d'Abengoa. La companyia, finalment, ha anunciat que sol·licitarà el preconcurs de creditors després de la decisió de Gonvarri de no donar-li suport econòmicament, i sembla que tot s'ha enfonsat. Aquest divendres rebota després de dues sessions de fortes caigudes i mentre s'espera una reacció per part del Govern per salvar-la.

QUÈ HI DIU EL GOVERN?

D'entrada, sembla que l'Executiu es mostra poc inclinat a moure fitxa a Abengoa. Potser l'indicador més clar d'això van ser les paraules del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, recordant que els problemes d'Abengoa són els problemes d'una empresa privada. No en va, ens trobem a la vigília d'unes eleccions generals, i possiblement l'Executiu és molt conscient que la ciutadania està cansada de salvar amb els seus diners empreses privades després de tot el que ha passat en el sector bancari.

Fora del Govern, ja s'han alçat les veus que demanen el rescat d'una companyia que té més de 6.000 empleats a Espanya i 24.000 arreu del món. El debat està servit, però el que també sembla bastant clar és que els terminis (ara hi ha un període de quatre mesos perquè la companyia arribi a un acord amb els creditors abans d'haver de declarar-se en concurs de creditors) és molt possible que s’esgotin precisament perquè prendre decisions tan delicades abans d'unes eleccions no és l'ideal.

Últimas noticias