L'IBEX tanca amb caigudes frenat pel sector bancari

El selectiu s'ha deixat un 0,39%, fins als 10.793 punts

Per

Bolsamania | 22 mai, 2017

Actualitzat : 19:11

Els bancs han tornat a manar en l'IBEX 35. El selectiu ha tancat amb una caiguda del 0,39%, fins als 10.793,4 punts, arrossegat pel sector financer espanyol. Una jornada que està marcada per la victòria de Pedro Sánchez a les eleccions primàries del PSOE, una notícia que els mercats s'han pres sense sobresalts. Fora de la política, l'euro ha estat un dels protagonistes de la jornada.

De tornada a l'IBEX, els sis valors que més han caigut han estat bancs. Així, el fanalet vermell de la sessió ha tornat a ser Banc Popular, que s'ha deixat un 3,2%, fins als 0,69 euros. L'entitat continua sent notícia per la seva venda. A més, cinc dels baixistes més agressius han modificat la seva posició durant els últims dies en el capital de Popular.

D'altra banda, Merlin ha estat el valor que ha registrat la major pujada, de l’1,49% fins als 11,2 euros

A l'entitat presidida per Emilio Saracho l'ha seguit un pes pesant del selectiu. Banc Santander ha caigut un 2,14%, fins als 5,7 euros. Tampoc ha estat bona sessió per l'altra gran entitat de l'IBEX, BBVA ha caigut un 1,16%, fins als 7,3 euros. Bankinter, Caixabank i Bankia han caigut més, un 2,08%, un 1,52%, i un 1,34% respectivament. El banc que menys ha caigut ha estat Sabadell, que ha cedit un 0,33%, fins a l’1,8 euros. També ha caigut un altre pes pesat fora del sector bancari, Telefónica s'ha deixat un lleuger 0,08%, fins als 9,9 euros.

D'altra banda, Merlin ha estat el valor que ha registrat la major pujada, de l’1,49%, fins als 11,2 euros. L’ha seguit Inditex, que ha pujat un 1,13%, fins als 36,34 euros. Aquest avanç ha fet que l'IBEX 35 no hagi augmentat les seves caigudes. Cellnex Telecom ha estat el tercer valor amb major pujada, un 1,07%. Indra ha estat un altre dels valors que ha pujat, un 0,63%. L'empresa és una de les quals s'ha emportat aquest dilluns les mirades, ja que Tecnocom ha deixat de cotitzar per l'OPA d'Indra.

ALTRES MERCATS

El gran protagonista d'aquesta sessió ha estat l'euro. La moneda única ha tornat a la càrrega contra el dòlar. A l'hora del tancament del mercat del Vell Continent, l'euro pujava un 0,22% en el seu canvi contra el dòlar i es canvia per sobre dels 1,12 'bitllets verds', el seu màxim de sis mesos.

La culpable d'aquesta pujada de l'euro ha estat la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha donat ales a l'euro i ha culpat el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que la moneda estigui "massa feble". La divisa europea, que puja un 6% respecte al dòlar el 2017, ha esborrat ràpidament les pèrdues amb què cotitzava aquest dilluns.

A la resta d'Europa, els mercats han tancat amb signe mixt. Així, el FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,34%. D'altra banda, el DAX 30 alemany ha seguit el ritme de l'IBEX i ha caigut un 0,15%, mentre que el CAC 40 francès ha cedit lleugerament un 0,03%. D'altra banda, Wall Street cotitza amb pujada del 0,4% de mitjana. La borsa de Nova York està pendent del seu president, Donald Trump, que segueix amb la seva gira mundial, després de viatjar a l'Aràbia Saudita. També està pendent del petroli, que aquest dilluns puja un 0,88% en el cas del Brent, de referència a Europa, fins als 54 dòlars, i un 1,03% fins als 51 dòlars en el cas del West Texas, referent als EUA.

El cru serà protagonista tota la setmana, ja que comença la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) aquest dijous i el que s'espera és que anunciï una retallada més del que s'esperava en la seva producció de cru. No obstant això, el preu del cru ha pujat un 11% al maig i caldrà veure si ha descomptat en la seva totalitat aquest escenari de més retallades de l'OPEP.

En un altre ordre de coses, en el pla polític, aquest dilluns la notícia arriba de la mà del PSOE, ja que aquest diumenge va guanyar Pedro Sánchez les eleccions primàries per ser secretari general del partit. Preocupa que pugui ressorgir la inestabilitat política a Espanya després de la seva victòria. No obstant això, l'escàs impacte que habitualment té la política 'local' sobre l'índex espanyol (i en les borses de la resta del món) s'ha deixat notar aquest dilluns. Pel que fa a la prima de risc espanyola, volatilitat. En aquests moments, cau un 2,52% després de pujar un 2% a primera hora, fins als 122 punts.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que la sessió d'aquest dilluns s'ha mogut dins d'un rang bastant estret, en què el pitjor moment de la sessió arribàvem a deixar-nos un 0,68% després d'una obertura tímidament alcista. Així, "en aquest moment passem a tenir com a suport en l'IBEX 35 els mínims de la setmana passada (10.564) i per sota i de major rellevància tenim el buit alcista al qual tantes vegades hem fet referència dels 10.377 punts", apunta l’expert.

Així, afegeix que tot el que sigui no tancar aquest buit ha de ser interpretat com un senyal de fortalesa. "Només tancant els 'gaps' alcistes de la sessió del 24 d'abril començarem a desconfiar de la fortalesa del nostre mercat en termes de curt termini", assegura Rodríguez.

També apunta que en el mitjà i llarg termini la tendència és clarament alcista i aquesta ha vingut per quedar-se. Els nivells de suport que cal respectar en els dos grans bancs del nostre país es corresponen amb els 5,60 euros de Santander i els 7,09 euros de BBVA. En el més curt termini estem començant a observar petites senyals de fortalesa en els títols de Telefónica després de rebotar, al tick, des del suport dels 9,5 euros (61,8% d'ajustament de l'últim gran impuls alcista).

Últimas noticias