Les pujades de la borsa posteriors a la Fed han estat un parany baixista?

L'alleujament que la Reserva Federal pugés els tipus d'interès es va dissipar ràpidament

Per

Bolsamania | 06 mai, 2022

El repunt de dimecres als mercats, com a reacció a la pujada de tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels EUA (Fed) va donar pas ràpidament a una nova derrota dijous. I això "potser no ha estat un bon senyal, un alleugeriment que es va dissipar ràpidament", opina AJ Bell, que es pregunta si el ral·li borsari posterior a la Fed pot haver estat un parany baixista per als inversors alcistes.

"Els mercats financers també estan començant a acumular grans números, però en aquest cas els diners flueixen cap a fora, no cap endins", assenyala el director d'inversions d'AJ Bell, Russ Mould.

Destaca que, després de la venda massiva de dijous, "el molt elogiat sextet de Meta Platforms, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet i Microsoft" ha perdut una capitalització de mercat combinada de 2,5 bilions de dòlars des del pic al desembre i, com la Fed i altres bancs centrals s'enfoquen a controlar la inflació en lloc de donar suport als mercats financers elevant els tipus d'interès i retirant l'ajust quantitatiu, "el pitjor pot estar per venir, si les experiències dels inversors del mercat baixista NASDAQ del 2000 al 2002 serveixen de guia”.

Com recorda, l'any 2000, les tres accions tecnològiques més grans per capitalització de mercat eren Microsoft, Cisco i Intel. Quan el NASDAQ va assolir un màxim de 5.049 punts, el 10 de març de 2000, aquests favorits del mercat de valors, aparentment invencibles en aquell moment ateses les seves sòlides posicions competitives, guanys en auge i balanços sòlids, tenien una valoració combinada d'1,4 bilions de dòlars.

"Quan el NASDAQ va tocar fons el setembre del 2000, després d'una caiguda en picat del 78%, el valor agregat de Microsoft, Cisco i Intel havia caigut un 62%, o 929.000 milions de dòlars". “Però dels tres titans tecnològics, Microsoft és l'únic les accions del qual cotitzen més alt ara que aleshores. Cisco i Intel encara cotitzen un 38% per sota dels seus màxims del 2000. "I qualsevol que hagi tingut problemes amb Microsoft va haver de ser extremadament pacient. Qualsevol que tingués la mala sort d'haver pagat la marca màxima de 55,9 dòlars va haver de esperar fins al desembre del 2015 abans de recuperar els seus diners", afegeix.

A més, apunta que "hi va haver múltiples repunts en aquests grans noms que només van servir per atraure els inversors a més problemes", però "el resultat net va ser només més mal de cartera, i això va ser en un moment en què la Reserva Federal estava retallant frenèticament els tipus, no augmentant-los".

"Afortunadament, el passat no és garantia per al futur. Però la manera com el repunt de dimecres va donar pas ràpidament a una nova derrota dijous pot no haver estat un bon senyal", diu el director d'inversions d'AJ Bell, Russ Mould.

Ara, el sextet Meta, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet i Microsoft té una valoració de menys de 8 bilions de dòlars per primera vegada des del març del 2021. “Una comparació de les capitalitzacions de mercat combinades de Microsoft, Cisco i Intel a partir del 3 de gener del 2000 i la valoració agregada d'Apple, Microsoft i Alphabet a partir del 3 de gener del 2022 en endavant podria ser una prova interessant del sentiment en el futur", conclou.

Últimas noticias