Fitch situa el rating triple A dels Estats Units en perspectiva negativa

Davant la manca d'avenços en les negociacions sobre el sostre de deute

Per

Bolsamania | 25 mai, 2023

L'agència de qualificació Fitch Ratings ha col·locat la valoració 'AAA' dels Estats Units en perspectiva negativa a causa de la manca d'avenços en les negociacions per elevar el sostre de deute de la principal economia del món.

En un comunicat, Fitch ha assenyalat que la perspectiva negativa "reflecteix un partidisme polític més gran que està obstaculitzant arribar a una resolució per augmentar o suspendre el límit de deute, tot i que s'acosta ràpidament la data X (quan el Tresor dels EUA esgota la seva posició d'efectiu i capacitat per a mesures extraordinàries sense incórrer en nou deute)".

I tot i que l'agència "encara espera una resolució del límit de deute abans de la data X", ha afegit que "han augmentat els riscos que el límit de deute no s'elevi o suspengui abans d'aquesta data i, en conseqüència, que el Govern pugui començar a incomplir els pagaments d'algunes de les seves obligacions".

A parer seu, "la política arriscada sobre el sostre del deute, el fet que les autoritats dels EUA no abordin de manera significativa els desafiaments fiscals a mitjà termini que conduiran a un augment del dèficit pressupostari; i una creixent càrrega del deute, assenyalen riscos a la baixa per a la solvència dels EUA".

Per Fitch, "el fet de no arribar a un acord per augmentar o suspendre el límit del deute per a la data X seria un senyal negatiu de la governança més àmplia i la voluntat dels EUA de complir les seves obligacions de manera oportuna, cosa que seria poc consistent amb una qualificació 'AAA'".

Segons l'agència qualificadora, "la priorització dels títols de deute sobre altres pagaments vençuts després de la data X evitaria un incompliment. De manera similar, és poc probable que evitar l'incompliment per mitjans no convencionals, com encunyar una moneda d'un bilió de dòlars o invocar l'esmena 14, sigui consistent amb una qualificació 'AAA' i també podria estar subjecte a desafiaments legals".

DEBILITAT A LA GOVERNANÇA

Fitch ha destacat que "la governança" als Estats Units" és una debilitat" en relació a altres països amb rating triple 'AAA', de manera que "la direcció futura de la qualificació és sensible a la direcció que prengui".

Així, ha afegit que "les disputades eleccions presidencials del 2020, la política arriscada sobre el límit del deute per avançar a les agendes polítiques i la impossibilitat d'arribar a un consens sobre els desafiaments fiscals del país són signes recents del deteriorament de la governabilitat".

Segons la seva valoració, "l'absència d'un marc fiscal a mitjà termini i un procés pressupostari complex han contribuït que no s'hagin aconseguit revertir els augments successius del deute causats per les crisis econòmiques i altres adaptacions fiscals. El partidisme polític ha donat lloc a repetides apostes arriscades pel límit del deute i ha donat lloc a episodis de quasi incompliment que podrien erosionar la confiança en la capacitat de pagament del Govern”.

Últimas noticias